За първи път от 46 години насам граждани се разходиха

...
За първи път от 46 години насам граждани се разходиха
Коментари Харесай

Отвориха призрачен квартал в Кипър за първи път след 46 години

За първи път от 46 години насам жители се разходиха из „ Вароша “, прочут като призрачния квартал на Фамагуста в Кипър.

Стотици стигнаха до плажа на тогавашния първокласен туристически курорт по нова асфалтова настилка, измежду заградени с полицейски ленти домове без прозорци и ръждясали здания, погълнати от времето, написа „ Асошиейтид Прес “.

Докато кипърските турци дефинират момента като „ исторически “, гърците са на противоположно мнение. Президентът на Кипър, Никос Анастасиадес, осъди откриването като „ жестоко нарушаване на интернационалното право “, както и на резолюции на Съвета на сигурност на Организация на обединените нации, който следва да организира съвещания по отношение на буферната зона.

Гражданите имат опасения, че това е първата стъпка на Турция да превземе изцяло квартала. Държавният глава към този момент е изразил недоволството си пред Организация на обединените нации, Европейски Съюз и други интернационалните организации, а генералният секретар на ОНН Антониу Гутериш сподели притеснения относно дейностите на Анкара.

Кипърските гърци от предградието „ Вароша “ напущат къщите си през 1974 година, когато турски военни сили нахлуват след прелом на поддръжници на съюз с Гърция. Оттогава регионът е отцепен и подложен под турски боен надзор. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че сега се прави списък на всички парцели.

Луксозните хотели в курорта са посещавани от Бриджит Бардо, Елизабет Тейлър и редица други известни персони от предишния век.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР