За първи път от 4 години има сериозен ръст на

...
За първи път от 4 години има сериозен ръст на
Коментари Харесай

Сериозен ръст на сделките с ваканционни имоти

За първи път от 4 години има сериозен растеж на броя на покупко-продажби с ваканционни парцели, заяви в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Националното съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ) Добромир Ганев.

През първото полугодие на 2018 година по отношение на същия интервал на предходната година се регистрират растежи: в Поморие и в Разлог с по 20 %, Несебър - 16 %, Балчик - 12 %, Царево - 9 %. Само в община Бяла има спад на покупко-продажбите с ваканционни парцели.

Това евентуално повече се дължи на намалените стойности на офертите на вложители и на вторичния пазар, а не толкоз на появяването на нови групи купувачи от чужбина, разяснява Добромир Ганев. По-скоро цените на парцелите стигнаха съвсем до строителната себестойност и това катализира желанието, главно на българи, да влагат в придобиването на такива ваканционни жилища, добави той.

Председателят на НСНИ предвижда, че и тази година ще бъдем очевидци на растеж на цените на жилищата в София и в по-големите градове - сред 2 и 4 %, и счита, че не по-рано от втората половина на 2019 година цените на жилищата ще стартират да понижават.

В момента се регистрира спад на цените на новото строителство, до момента в който при остарялото има растеж. Според единствените публични данни на националната статистика сред 2 - 3 % е спадът за първото тримесечие на 2018 година по отношение на същия интервал на миналата година за новото строителство.

За София през първото тримесечие на тази година по отношение на същото тримесечие на предходната спадът в цените на ново строителство е 2,5 %, а за съществуващо строителство се следи повишаване с 13,5 %, приблизително се следи 8,3 % растеж на цените. В Пловдив има 12 % растеж приблизително, като 8 % е за ново строителство, а 14 % за към този момент съществуващо. Във Варна се следи 10 на 100 растеж на цените, 12 % - за ново, 9 % - за остаряло строителство.

В същото време за София имаме 50 на 100 растеж при издадените позволения за градеж и РЗП от 300 хиляди кв.м, а при започнатото ново строителство имаме повишаване от 16 % и РЗП от 200 хиляди кв.м.

Според специалиста нямаме учредения да считаме, че в този момент на пазара на парцели в страна има някакъв балон, макар че към този момент три години и половина цените на недвижимостите порастват и за този интервал са се нараснали сред 25 и 27 % в София, Пловдив, Варна, Стара Загора.

Преките резултати от влизането ни в ERM2 и в банковия съюз могат да бъдат единствено положителни както за стопанската система ни, по този начин и за бизнеса с недвижими парцели, счита ръководителят на НСНИ. Допълнителният контрол на ЕЦБ ще бъде документ за качество на банковата ни система, което ще докара до понижаване на риска в системата, а това ще рефлектира и върху лихвените проценти. След влизането ни в Еврозоната лихвените проценти в България ще бъдат съвсем идентични с тези на зоната, което евентуално значи те да са по-ниски за дълги интервали от време, а това ще се отрази положително и върху лихвите върху ипотечните заеми.

По тематиката с необитаемите жилища и тактиката за Министерство на регионалното развитие от НСНИ считат, че притежателите на такива жилища би трябвало да бъдат подтиквани да ги пуснат на пазара, а не наказвани с спомагателни налози. Например, в случай че ги дават за обществени цели, да имат данъчни тласъци.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР