За първи път от 2019 година насам отборите и пилотите

...
За първи път от 2019 година насам отборите и пилотите
Коментари Харесай

Марко Бедзеки пред Sportal.bg: Дългите пътувания са тежки за отборите

За първи път от 2019 година насам тимовете и водачите от международния шампионат в MotoGP ще създадат обичайното си азиатско турне в края на сезона в кралския клас. През последните две години то не се организира поради пандемията от ковид, а през този сезон то още веднъж ще включва четири надпревари в границите на пет седмици, както бе и през 2018 и 2019.

За разлика оттогава обаче то стартира с едно извънредно тежко пътешестване, защото конкуренцията за Гран При на Япония се организира единствено седмица след старта за Гран При на Арагон в Испания. Това значи, че отборите имат по-малко от четири дни, с цел да пренесат цялото съоръжение до „ Мотеги “, с цел да може уикендът в Япония да започва по проект.

След случилото се в Аржентина по-рано тази година, когато проблеми с каргото постановиха анулацията на всички петъчни тренировки, от уредниците на шампионата Dorna Sport направиха една смяна в графика за уикенда в Япония. Те отстрани утринните тренировки в петък, а за сметка на това следобедната сесия в MotoGP, само че не и в Moto2 и Moto3, ще бъдe удълженa.
 MotoGP анулира петъчните тренировки за Гран При на Аржентина MotoGP анулира петъчните тренировки за Гран При на Аржентина
За превоза на оборудването не спомага и затварянето на съветското въздушно пространство, което сензитивно усилва дистанцията и времето, което е нужно на петте самолета, пренасящи каргото, да доближат от Испания до Япония. Освен това и часовата резлика също не спомага, защото отборите на практика губят 7 часа освен това си пътешестване.
 Само една петъчна подготовка в Гран При на Япония Само една петъчна подготовка в Гран При на Япония
По време на уикенда за Гран При на Англия при започване на месец август кореспондент на Sportal.bg се срещна с водача на ВР46 Дукати Марко Бедзеки, с който разискаха тъкмо тази тематика с дългите пътувания сред надпревари на разнообразни континенти в поредни седмици.
 Марко Бедзеки пред Sportal.bg – за първия подиум в MotoGP и разликите с Moto2 Марко Бедзеки пред Sportal.bg – за първия подиум в MotoGP и разликите с Moto2
Смяташ ли, че уредниците на шампионата изискват прекалено много от вас с тези дълги пътувания сред надпревари, когато те са на два разнообразни континента и са разграничени от единствено една седмица?

„ За мен е по-лесно, тъй като аз единствено карам мотор, просто би трябвало да стигна до пистата. Всяка година вършим тези надпревари в Азия поредно. Това ни е работата, би трябвало да се оправим. Надявам се моторите да стигнат, тъй като при такива къси интервали е мъчно за организацията на тима. За нас е друго, ние се наспиваме и се възвръщаме от дългото пътешестване “, съобщи младият италианец.

След спираката в Япония в края на тази седмица азиатското турне на MotoGP за 2022 година ще продължи с конкуренцията за Гран При на Тайланд идната неделя. След старта на „ Бурирам “ ще последва седмица пауза, преди надпреварите в Австралия и Малайзия на 16 и 23 октомври. След тях керванът ще се завърне в Европа за финалния кръг от сезона, който още веднъж ще бъде за Гран При на Валенсия на пистата „ Рикардо Тормо “ на 6 ноември. 

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР