За първи път от 2015 година цените на в страната

...
За първи път от 2015 година цените на в страната
Коментари Харесай

Цените на жилищата тръгнаха надолу

За първи път от 2015 година цените на в страната като цяло понижават. Това се е случило у нас през второто тримесечие съгласно публикуваните в сряда данни на Национален статистически институт, представени от.
Тези месеци бяха напълно под знака на изключителното състояние. Спадът е доста дребен - единствено 1,1%, и то единствено спрямо предходното тримесечие. В съпоставяне със същото тримесечие на 2019 година отново има повишаване на цените, само че то към този момент е в рамките единствено на 2,9%, а до неотдавна се движеше сред 4 и 5%. Свиването на цените на жилищата през април-юни е по-голямо при новите жилища – с 1,3%, до момента в който при съществуващото строителство е единствено с 0,9%, само че пък старите жилища като цяло са по-евтини.
 Жилищата у нас нарастнаха с 35%, откак сме в Европейски Съюз Жилищата у нас нарастнаха с 35%, откак сме в Европейски Съюз
Жилищата в България нарастнаха с близо 35% за 12-те години след влизането ни в Европейски Съюз, демонстрират данните на Евростат. В този интервал цените н...
В съпоставяне с година по-рано новопостроените жилища са поскъпнали единствено с 0,8%, до момента в който на съществуващите цените се покачват с 4,2%. От шестте огромни града, чиито жилищни цени Национален статистически институт следи, само в Бургас има леко покачване спрямо предходното тримесечие - с 2%. Във Варна обаче показателят на цените спада за същия интервал с 3,2%, в София е 1,7%, в Пловдив - 1,4%, в Русе - 0,5%, а в Стара Загора - 0,8%.
В Стара Загора цените на новите жилища не престават да нарастват с по-високи темпове, в сравнение с в останалите огромни градове. А спрямо 2015 година, когато Национален статистически институт възобнови събирането на тези данни, там е маркирано най-голямото повишаване на цената на тези жилища въобще в страната – с 52%. В столицата да вземем за пример то е единствено 40%.
Данните на Национален статистически институт са предварителни и се отнасят единствено за огромните градове и за жилища, които са купени от физически лица, като не се включват покупко-продажбите с ваканционни парцели. Първоначалните прогнози, когато стартира коронакризата, бяха за почти 20% спад на жилищните цени до края на годината на годишна база. Засега обаче понижението до края на годината се обрисува да е единствено към 5 %.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР