За първи път от 2008 г. насам Гилдията на сценаристите

...
За първи път от 2008 г. насам Гилдията на сценаристите
Коментари Харесай

За първи път от 15 г. сценаристите на Холивуд спират работа заради стачка

За първи път от 2008 година насам Гилдията на сценаристите в Америка стартира професионална стачка, която може да засегне най-големите продукции в киното и телевизионните сериали в световен мащаб.

Стачката стартира на 2 май, откакто договарянията на гилдията с представители на студиата и стрийминг-компаниите в Холивуд не реализираха триумф.

Профсъюзът на сценаристите приказват за " екзистенциална рецесия ", пред която са изправени сътрудниците им, и осъждат държанието на продуцентите и разпространителите, които отхвърлят да се съгласят на " заслужено съглашение ".

В Гилдията членуват над 11 000 души. Те упорстват за по-високи минимални хонорари, увеличение на отчисленията за обществено и здравно обезпечаване, както и по-добри условия на работното място.

Основното гледище на сценаристите е да получават постоянни обезщетения, които отразяват бизнес модела на стрийминг-платформите.
В обичайна ТВ-индустрия, създателите имат право да получават доходи за всяко повтаряне на филм или сериал, за който са работили. Това им обезпечава непрекъснат източник на пари даже в интервали, в които поръчките за нови продукции са слаби или липсват.В ерата на стрийминга обаче това предписание е мъчно използвано - изключително поради отхвърли на платформите да разгласяват ясни данни за рейтингите на продукциите си.Според гилдията - въвеждането на този фактор би коствал към 429 млн. $ на година. Студиата са дали отговор с контрапредложение, което възлиза единствено на 86 млн. $ годишно.Сред останалите претенции са наложителен най-малко на наетите сценаристи за сериали с избран брой епизоди, обезпечен най-малко от 10 поредни седмици работа, и обвързване на непрекъснатите отчисления съгласно броя на задграничните клиенти на съответната стрийминг услуга.Не на последно място: създателите желаят контролиране на използването на AI при основаването или преработката на сюжети - те упорстват изкуственият разсъдък да не се употребява за писане или пренаписване на сюжети за филми/сериали, а тврочеството на хора, предпазени от базовото съглашение сред Гилдията и студиата, да не може да се употребява като материал за " трениране " на логаритъм за сюжети. Това е една от точките, които представителите на разпространителите отхвърля да одобри - вместо това те са предложили " годишни срещи за разискване на напредъка в технологията ".
Напрежението поражда в стадий, в който най-големите студиа освобождават хиляди чиновници и стопират продукциите, които не носят задоволително високи доходи.

Обяснението за съкращаването на разноските се свързва с относителния спад на цените на акциите им спрямо взрива на вложенията в промишлеността, който завърши към края на 2021 година

Предлагането на нови сериали доближава до рекордни стойности - единствено за 2022 година са пуснати 599 стратегии на британски език. В последните години сценаристи като Райън Мърфи и Шонда Раймс съумяха да сключат дългогодишни контракти за стотици милиони, с цел да създават извънредно наличие.

Пренасищането на пазара обаче докара до обстановка, в която платформите и студиата не съумяват да оправдаят разноските за всички продукции, които са поръчали.

Съкращаването на споразуменията с създателите и на бюджетите за останалите планове докара до спор с упованията на създателите за финансова непоклатимост.

Variety цитират сценарист с дълготраен опит, който споделя, че не е почивал от пандемията насам, " тъй като не знам дали в миналото ще мога още веднъж да върша пари ".

" Това е суматохата. Затова се тормозя. Тъжното в този бизнес е, че никой не ти споделя по кое време кариерата ти е завършила. Не ти се обаждат, с цел да ти кажат " Имам малко неприятни вести, повече в никакъв случай няма да можеш да работиш ", споделя неназованият създател.

Друг сценарист подлага на критика платформите за това, че сега влагат единствено в еднотипни предсказуемо доходоносни сериали: " Когато някой пристигна при мен с концепция, аз го запитвам: " Кой ще бъде погубен? или Къде са зомбитата ". Можеш да вмъкнеш история с забавни персонажи в зомби сериал, само че към този момент не може просто да направиш сериал за забавни персонажи ".

Отказът на сценаристите да работят заплашва да забави още повече процеса по основаването на нови гледаеми филми и сериали.

Последната огромна стачка на гилдията продължи цели 100 дни в интервала 2007-2008 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР