За първи път от 20 години насам властта възнамерява да

...
За първи път от 20 години насам властта възнамерява да
Коментари Харесай

ГЕРБ променя текста в закона за валутния курс на лева заради еврозоната

За първи път от 20 години насам властта има намерение да промени законовия текст, регламентиращ валутния курс на лв. към еврото, без да променя настоящето съответствие 1.95583 лв. за едно евро. Причината е, че това е наложително условие за участието на България в предверието на еврозоната – Валутно-курсовия механизъм II (ERM II), което финансовият министър Владислав Горанов чака да се случи до неговия рожден ден 30 април 2020 година, а също по този начин и за участието в самия паричен съюз.

Предложението на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ е в закона за Българска народна банка да се запише, че от датата на присъединяване на България в ERM II формалният валутен курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван с останалите страни в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и съглашения.

" Ние поддържаме предлагането и сме го съгласували с ЕЦБ ", разясниха от Българската национална банка (БНБ) в отговор на въпроси на Mediapool.

Промяната не влече след себе си директна смяна на курса, който даже при този текст може да остане неизменен до влизането на България в еврозоната, когато и да стане това. Преди година сегашният шеф на Българска народна банка Димитър Радев, както и министър Владислав Горанов обществено дадоха обещание таман това - че България ще влезе в ERM II и еврозоната със настоящия курс на лв. към еврото. " За нас това е набожен въпрос ", съобщи гуверньорът Радев по време на годишната среща на държавното управление с бизнеса през януари 2019 година

Независимо от това, новият текст не изклюва смяна на курса в бъдеще, колкото и този риск да е единствено научен и да има огромна възможност в никакъв случай да не се осъществя, както да вземем за пример не се осъществя в Литва, Латвия и Естония. При Словакия даже се стигна до ревалвация на кроната, т.е. до увеличение на спестяванията на хората при приемането на еврото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР