За първи път от 20 години мнозинството от българите са

...
За първи път от 20 години мнозинството от българите са
Коментари Харесай

За първи път от 20 години мнозинството от българите са оптимисти

За първи път от 20 години болшинството от българите са оптимисти. Това демонстрират данните от изследване на организация „ Алфа Рисърч” взаимно с NOVA.

От запитаните 55% чакат, че идната година да бъде по-добра. На мнение, че ще бъде същата са 36% от участниците в изследването, а че ще е по-лоша – 9%.

„ През 1998 година има по-позитивни упования за идната година. След 98-а обаче стартират песимистичните очаквания”, изясни в „ Здравей, България” социологът от „ Алфа Рисърч” Боряна Димитрова.

За 25,7% отиващата си 2017 година е била по-добра от миналата 2016 година, а за 17,4% тя е била по-лоша. За 56,9% от хората е била същата, сочат данните от NOVA ALPHA INDEX.

Образованието е решителен фактор за по-добър живот и упования. Сред хората с главно обучение и без подготовка към момента скептицизмът господства. Социолозите считат, че тази наклонност ще се задълбочава през идващите години.

Доходите и по-добрата среда на живот към този момент стават равни по значителност в съзнанието на хората.

„ Ако през идващите години продължи плавното повишаване на приходите на семействата, ще се усили взискателността за по-високо качество на живот, по-добри обществени услуги към локалната и централната власт. С по-високото богатство се трансформира и структурата на изискванията”, изясни Димитров.

Президентът Румен Радев продължава да е най-одобряваната фигура с 57% поддръжка от най-различни обществени пластове. Втората позиция в топ 5 на най-одобряваните политици е за Йорданка Фандъкова. Премиерът е трети с 33% утвърждение. Следват Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова надлежно с 29.9% и 27.8% утвърждение.

Ако изборите бяха през днешния ден, ГЕРБ резервира водеща електорална позиция. Българска социалистическа партия обаче съумява да активизира последователите си през последните три месеца и бележи лек растеж като поддръжката за партията е към този момент 21.2%. За Обединените патриоти биха дали своят вот 5.6% от гласоподавателите, а за Движение за права и свободи - 4.7%.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР