За първи път от 1989 г. имаме досъдебно дело за

...
За първи път от 1989 г. имаме досъдебно дело за
Коментари Харесай

Бившият шеф на ДАНС Писанчев: За първи път от 1989 г. имаме дело за шпионаж

„ За първи път от 1989 година имаме досъдебно дело за шпионаж. Това значи, че се минава на напълно друго равнище на работа на прокуратурата и на службите. До този миг се работи с оперативни данни. Ние сме реагирали, гонили сме дипломати. Но когато има досъдебно произвеждане, ние събираме доказателства, които би трябвало да устоят в съда. Самото следствие изисква правна аргументация на доказателствата. Преди се бягаше от шпионски правосъдни процеси и от подобен вид следствие ”. Това съобщи в ефира на Нова телевизия някогашният началник на ДАНС Владимир Писанчев във връзка шпионския скандал с съветски дипломати у нас.

Припомняме, че в петък двама съветски дипломати у нас бяха упрекнати за изнасяне на държавни секрети. Единият търсел информация за механизмите на изборния развой, а другият събирал данни за енергетиката и енергийната сигурност на България и ги пращал в съветска разследваща централа. В събота съветското външно министерство излезе с публична позиция във връзка експулсирането на дипломатите от България, като назова дейностите на страната ни „ намерено неприветлив ход “. Ден по-късно, в неделя, от посолството на Руската федерация в София потвърдиха, че двамата съветски дипломати, оповестени от България за личност нон грата, към този момент са напуснали страната ни.

„ Това е процедура на разузнаването – да основава легенда за своите т.нар „ нелегали “. Изпраща се сътрудник в непозната страна. Той няма дипломатически имунитет. Създава си име, специалност и стартира да работи. Може да е с български документи, може да е от трета страна “, описа Владимир Писанчев.

По думите му, нелегалът работи според от дилемите, които са му сложени. Създава контакти или приготвя средата за други хора, които ще продължат след него.

„ Нелегалите могат да запопочнат от нула и да се опитат да стигнат до последно равнище. Могат да опитат да се интегрират на несъмнено равнище и да стартират от там. Има нелегали, които са стигали до доста високо равнище – заместници, работещи в министерства. У нас няма информация за това “, добяви Писанчев и разясни, че няма информация какво знаят упрекнатите дипломати.

Според него дипломатът, събирал данни за енергетиката и енергийната сигурност на България и ги пращал в съветска разследваща централа, е следен най-малко една година.

„ Първо не знаем дали въобще сме записали нелегали. Ако има, никой няма да го разяснява. Просто работата си продължава. Принципът на контраразузнаването не е незабавно да унищожаваш индивида, който работи против страната. Въпросът е той да бъде обезвреден или да му бъде дадена информация, която е в наш интерес. Тоест ние да дадем дезинформация. Това е една интелектуална игра и изисква висок професионализъм и майсторство ”, сподели още Писанчев. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР