За първи път от 18 години насам България ще посрещне

...
За първи път от 18 години насам България ще посрещне
Коментари Харесай

Ли Къцян – Предпазливият лидер

За първи път от 18 години насам България ще посрещне китайски министър председател. Ли Къцян идва у нас за Срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която ще се организира на 6 и 7 юли. Основната цел на събитието е задълбочаване на комерсиалното и икономическо съдействие сред страните участнички и насърчаването на двустранни и многостранни партньорства.

Седмата годишна среща „ 16+1 ” ще събере дружно у нас водачите на България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия и на Китай.

На съпътстващия формалните диалози бизнес конгрес се чака да участват към 1000 предприемачи от всички участващи страни, като половината от тях са в състава на китайската делегация.

Роден в семейство на локален служител в провинция Анхуей, полагал тежък бригадирски труд, оценен като перспективен, поради което попада в комсомола, а по-късно и в Комунистическата партия, през днешния ден Ли Къцян (63 г.) заема пост №2 в най-многолюдната страна в света. През март тази година той бе избран отново за министър-председател на Китай за нов 5-годишен мандат.

Познавачи на политическия пейзаж в Китай и анализатори считат, че забележителната кариера на Ли Къцян се дължи на неговото усърдие, само че и присъщата му нерешителност.

“В съпоставяне със Си Цзинпин (президент и водач на компартията) Ли Къцян е доста по-предпазлив. Те имат разнообразни стилове. Докато “синята партийна кръв ” на Си му дава самонадеяност, Ли е много по-неоткрояващ се, което е резултат от многогодишната му упорита работа, с която стигна там, където е в този момент ”, споделя Бо Чжъюе – един от водещите експерти по китайските политически елити.

През 1974 година 19-годишният Ли е пратен на село след довеждане докрай на гимназия в Хъфей – столица на Анхуей. В продължение на четири години той е на бригада в окръг Фънян, измъчен от беднотия и недостиг. Градският юноша изпъква. Въпреки че дошъл с кашон с книги и доста четял, работел без да се оплаква и доста добре се справял с кърския труд. Рядко показвал неодобрение от тежките условия и мизерията, за разлика от множеството други младежи. На 21 години станал партиен секретар на бригадата.

Бивш преподавател на Ли си спомня, че той прочел “Изкуството на войната ” на Сун Дзъ още в началното учебно заведение, а и бил мощно повлиян от конфуцианството. От ранни години показвал, че има тактика и че желае да реализира нещо огромно.

Когато Пекинският университет възобновява приема след Културната гражданска война, Ли става един от първите студенти в правния факултет, като отхвърля оферта на татко си да го вкара в локалния партиен хайлайф. Като студент му се отваря опция да учи в Съединени американски щати, само че той избира да пораства в комсомола. Избран е за секретар на организацията в университета, а по-късно влиза и в управлението на Централен комитет на комсомола. Завършва право, а години по-късно пази докторат по стопанска система в Пекинския университет.

В Централен комитет на комсомола се среща с ръководителя му Ху Цзинтао (президент на Китай от 2003 до 2013 г.), като дълго време бе считан за негово протеже.

През 1998 година на 43 години Ли Къцян става най-младият губернатор на провинция – централната Хънан. Макар да завоюва почитание с стопански триумфи, престоят му там бе белязан от несгоди. Първо имаше серия грабежи, по-късно за къс интервал стотици починаха при три пожара – във фабрика, кино и нощен клуб. Избухна и скандал с хиляди инфектирани с ХИВ селяни при предоставяне на кръв, което се бе случило преди идването му в Хънан, само че Ли отнесе рецензии.

Икономически достижения Ли реализира и при ръководството на североизточната провинция Ляонин, където е пратен през 2004 година През 2007 година е върнат в Пекин, с цел да стане член на Постоянния комитет на Политбюро. Година по-късно го вършат заместител на премиера Вън Цзябао.

Макар да се смяташе, че Ли може да оглави партията и страната, той не демонстрира интерес към върха на властта, а избира практическата, технократска страна на ръководството.

Съпругата му Чън Хон е университетска преподавателка по британски, имат щерка. Самият Ли се оправя добре с британския, обича да чете литература на британски.

Няма данни, нито клюки, той или членове на фамилията му да са забъркани в корупция – а това може би е най-важната борба, която от над две години води тандемът на Си и Ли, в който министър председателят е виновен за практическото приложение на политиките.

Подари на Бойко Борисов портрет върху коприна


Портрет на Бойко Борисов върху коприна – с подобен подарък Ли Къцян изненада българския си сътрудник на срещата им в китайския град Суджоу през ноември 2015 година Тогава там се организира конгрес с присъединяване на 16-те страни от Централна и Източна Европа, така наречен среща „ 16+1 “, каквато следва в София тази седмица.

Подареният на Борисов портрет е направен със специфична технология за изобразяване със спрей. В портрета и рамката попадат детайли от обичайна китайска просвета за „ Късмет и благополучие “ и символизиращи благопожелания.

За него


Поверена му е най-трудната работа


Постоянно се появяват клюки, че Ли Къцян може да бъде отхвърлен, само че те се дължат най-много на това, че му е поверена най-трудната работа. Той явно има изострен разсъдък, реагира бързо, показва се плътно и дава отговор на въпроси. Много е рисковано да бъде комплициран на назад във времето и да се резервира престижът на партията.

Кери Браун, специалист по Китай в Университета на Сидни


Амбициозен е, само че и здравомислещ


В университета Ли Къцян бе студент с безсънен разум, проницателен и с прецизен изказ. Имаше без значение мислене, необятно скроено, само че държанието му бе доста благоразумно. Няма да се опълчи на властта по доста въпроси. Беше упорит, искаше да реализира доста.

Ван Цзюнтао, отстъпник, живеещ в Съединени американски щати от 1994 година, излежал присъда за поддръжка на продемократичните митинги на “Тянанмън ” през 1989 година


Отношенията ни са като велосипед


Нашите връзки с Китай са като велосипед. Едното колело е икономическо съдействие, а другото – съдействието в региона на културата и образованието. Ние сме велосипедистите, които ще развиват нашите две страни.


Гръцкият министър председател Алексис Ципрас по време на визитата си в Китай през 2016 година, откакто Ли Къцян му подари велосипед
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР