За първи път от 100 години насам, в катедралата Св.

...
За първи път от 100 години насам, в катедралата Св.
Коментари Харесай

„Йоан Кукузел-Ангелогласният“ огласи Виена

За първи път от 100 години насам, в катедралата „ Св. Стефан ” във Виена, се провежда събитие от друга страна. С церемониален концерт на камерния хор “Йоан Кукузел-Ангелогласният” беше отбелязян края на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и символичното му предаване на Република Австрия. Дипломати, политици и посетители останаха очаровани от осъществяванията на ортодоксални творби и гения на българските артисти. Камерният отбор извърши с превъзходните си гласове катедралата и впечатли публиката и формалните посетители с православни песнопения от разнообразни столетия, като „ Полиелей на българката ” (14 век), „ Възкресение “ (19 век)„ Терирем ”, „ Хвалите господа с небес ”, както и типичен песнопения като „ Отче наш ” от Н.Кедров, „ Господи помилуй ”, „ Многая лета ” и доста други.

Концертът, състоял се на 12 юни, бе част от културната стратегия на българското председателство на Съвета на Европа и самобитен привет към Австрия, която поема щафетата от 1-и юли. Той бе открит от директорката на БКИ ”Дом Витгенщайн ”, доцент доктор Румяна Конева, която поздрави гостите и благодари на всички организации, сътрудници и другари, спомогнали за реализирането на събитието, с дейната поддръжка на Министерството на културата на Република България – Н. Пр. Д-р Иван Сираков, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Република Австрия и Българското посолство, Постоянното посланичество на Република България към Организация на обединените нации, ОССЕ и други интернационалните организации във Виена, на целия екип на приятелите от „ Kunst und Kultur “, на сътрудниците от Дом Витгенщайн, които проведоха в продължение на една година този концерт. Тя увери гостите, че краят на българското европредседателство слага едно ново начало на още по-разгърнато културно другарство.

Специален посетител на тържествения край на българското европредседателство бе министърът на културата на Република България Боил Банов. В късото си приветствено слово той поздрави формалните лица и всички присъстващи, като посочи, че приютени в това свято място – катедралата „ Св.
 На първия ред от ляво на дясно - доцент доктор Румяна Конева – шеф на БКИ „ Дом Витгенщайн “във Виена, дипломат Н.Пр. доктор Иван Сираков, отец Петкин от Българската православна черква във Виена  Министърът на културата на Република България Боил Банов  Доайенът на дипломатическия корпус – представителят на Светия трон Н.Пр. нунцият доктор Петер Цубриген.  На първия ред от ляво на дясно - доцент доктор Румяна Конева – шеф на БКИ „ Дом Витгенщайн “във Виена, дипломат Н. Пр. доктор Иван Сираков, отец Петкин от Българската православна черква във Виена, дипломат Светослав Спасов – непрекъснат представител на Република България към Организация на обединените нации, ОССЕ и други интернационалните организации във Виена.  Камереният хор „ Йоан Кукузел ” в катедралата „ Св. Стефан “ във Виена  Камереният хор „ Йоан Кукузел ” в катедралата „ Св. Стефан “ във Виена  Камереният хор „ Йоан Кукузел ” в катедралата „ Св. Стефан “ във Виена.
Стефан “, посланията на фамозния ни отбор и неговото пеене са най-внушителните речи сами по себе си. Във превъзходния храм няма място за политика, а единствено за просвета, акцентира той и пожела на гостите прелестно слушане.

Събитието почетоха към 500 души, измежду които бяха австрийски дипломати от федералното Министерство за Европа, интеграцията и външните работи, политици и членове на Народното събрание, представители на Президентството и на федералното Канцлерство, ръководители на дипломатически задачи на страните, упълномощени в Австрия, в това число и доайенът на дипломатическия корпус – представителят на Светия трон Н.Пр. нунцият доктор Петер Цубриген. На събитието участваха и изявени представители на българската общественост, българи, живеещи във Виена, австрийски и български медии. Публиката остана очарована от гения на артистите и хубостта на старинните православни песнопения и ги извика неведнъж на бис.

Катедралата „ Св. Стефан ” е един от знаците на австрийската столица и рядко отваря порти за събития на непознати страни. Концертът на камерен хор „ Йоан Кукузел ” с диригент Димитър Димитров бе блестящо изключение в последните 100 години.

С двадесетминутен овации, два биса и неведнъж ставане на крайници, виенчани и задграничните посетители благодариха на камерния отбор „ Йоан Кукузел “ за изключителния концерт в катедралата „ Св. Стефан “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР