За първи път от 10 години у нас няма бум

...
За първи път от 10 години у нас няма бум
Коментари Харесай

За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари

За първи път от 10 години у нас няма взрив на задлъжнялостта през януари.

Това сочат наблюденията на Асоциация за ръководство на вземания (АУВ).

По-голямата част от потребителите са съумели да харчат съгласно опциите си по време на коледните и новогодишни празници и не срещат финансови усложнения през януари.

„ В предишни години огромна част от потребителите не успяваха да се оправят с покриването на отговорностите си при започване на месеца.

Водени от еуфорията на коледните празници, те не обмисляха добре разноските си през декември и надхвърляха финансовите си благоприятни условия.

В началото на 2024 година ставаме очевидци на едно по- рационално държание – едвам към 10% от хората, с които беседваме, по отношение на съвсем 30% за миналите години, изпитват усложнения със отговорностите си в следствие от безразсъдно ползване в празничните дни. При това, тези усложнения не са основни и потребителите ще съумеят да се оправят с тях в границите на идващия един месец ”, разяснява Райна Миткова, ръководител на Асоциацията за ръководство на вземания.

По думите ѝ, инфлацията, която беляза последните 2 години, е направила хората по- внимателни.

В края на годината доста от тях са изготвили бюджет за празничните дни с главните пера – дарове, храни и питиета, пътувания, оставяйки си даже буферна сума, която по опция да спестят.

В същото време, междинната работна заплата нараства, а през декември доста хора са получили спомагателни доходи под формата на коледни бонуси.

Тези фактори обуславят релативно спокойното и финансово устойчиво начало на годината, показват от Асоциацията.

„ Най-предизвикателен бе краят на 2023 година за по-младите консуматори – до към 30 години. Те към момента не са привикнали да преценят добре приходите и разноските си, като в това време се изкушават от скъпи ваканции и софтуерни устройства. Въпреки това и при тази група не следим съществени разтърсвания. Не чакаме взрив на просрочени отговорности и през идващите месеци ”, споделя Лилия Димитрова, зам.-председател на Асоциацията.

Очакванията за 2024 година е тя да бъде финансово предвидима и спокойна за потребителите. Въпреки това са налице и значително песимистични прогнози в интернационален проект, а политическата конюнктура остава със знак за неопределеност.

Затова от АУВ поучават потребителите да се придържат към „ златните ” финансови правила:

- Бюджетът и следенето на разноските са наложителни – деликатното следене на всички доходи и разноски за избран интервал или по избран мотив, както в тази ситуация с коледните празници, може да даде доста добра изясненост за това какво би трябвало да ограничим, кое ни е ненужно и от какво можем да спестим

- „ Буфер ” за непредвидени обстановки – да заделим средства за непланирани разноски, което ще ни избави от финансови изненади в непредвидени обстановки. Специалистите поучават този буфер да може да покрие 3-6 месеца от разноските ни за живот

- Инвестициите могат да понижат риска от загуба на спестяванията по време на инфлация и да ни обезпечат финансова непоклатимост в дълготраен проект. Информирайте се в какво можете да инвестирате заделените си средства – парцели, скъпи бумаги, акции в огромни компании, злато. Най-важното е да диверсифицирате вложенията си, с цел да сведете риска до най-малко. Не е нужно размерът на всяка инвестиция да е огромен, най-добре е да стартирате с дребни суми, в случай че естеството на вложението го допуска.

От Асоциацията чакат през 2024 година банките да останат най-големият заемодател на пазара на отговорности.

Небанковите финансови институции и телекомите ще бъдат идващите по размер на отговорностите кредитори.

Междуфирмената задлъжнялост ще се задържи на релативно постоянни равнища, а плащаемостта ще се осъществя с минимално закъснение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР