За първи път от 10 години насам Варна може да

...
За първи път от 10 години насам Варна може да
Коментари Харесай

Варна може да остане без почетен гражданин

За първи път от 10 години насам Варна може да остане без почетен жител. На днешното си съвещание съветниците от комисията по просвета и духовно развиване към Общинския съвет не утвърдиха нито едно от деветте оферти за почитане с влиятелното отличие.

Номинирани тази година бяха проф. доктор Димитър Камбуров – академик и доктор, дълготраен ректор на Варненския медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “; Борислав Ралчев – правист, държавник и политик; Стефан Янев – състезател, състезателен публицист, публицист; Пенко Николов – играч и треньор по хандбал; Елка Няголова – поетеса; Йорданка Ненчева – ръководител на Асоциацията „ Да съхраним дамата “; Паню Панев – един от притежателите и изпълнителен шеф на компания, занимаваща се с поддръжката и модернизацията на инфраструктурата в града; Керан Михалев – играч, учител и треньор по борба; Милка Кайкова – държавник, заслужил активист на БЧК.

По време на съвещанието общински съветници припомниха, че званието „ Почетен жител на Варна “ е най-високото самопризнание на обществеността на Варна. Според тях това влиятелно отличие не трябва да девалвира, а да се връчва единствено за извънреден принос и заслуги за развиването на общината.

Приетото през днешния ден решение на комисията по просвета не е дефинитивно. Съгласно статута за почитане с почетни звания и оценки на община Варна решението и цялата документи се показват в Председателския съвет на Общинския съвет за взимане на извънредно мнение.

На днешното си съвещание съветниците взеха решение също Атанас Друмев Пеев - почитан краевед, родоизследовател и публицист, да получи почетен знак „ За заслуги към Варна ” – златен. За същото отличие бе препоръчан и Николай Савов – създател и пръв ръководител на варненското историко-архитектурно сдружение „ Наследство “, само че той не събра задоволителен брой гласове.

С почетен знак „ За заслуги към Варна ” – сребърен, ще бъдат удостоени Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ „ Христо Ботев 1928 “, за приноса й в развиването на читалищното дело във Варна; Кирил Аспарухов – стихотворец, публицист, шоумен и танцьор, който тази година става на 70 години; Петър Пасев – за цялостна активност и принос в издигане престижа на варненския спорт и във връзка неговата 70-годишнина.

Съветниците отхвърлиха предлагането на Обединени спортни клубове „ ЖСК – Спартак “ шестима варненски спортисти и треньори да бъдат удостоени с почетен знак „ За заслуги към Варна ” – сребърен. В рамките на съвещанието стана ясно, че на публичния съвет по спорта е взето решение Здравка Саздова (художествена гимнастика), Ина Георгиева (художествена гимнастика), Светлана Юриевна (художествена гимнастика), Петър Господинов (борба), Георги Кръстев (борба) и Марин Калчев (сумо) да бъдат наградени по отговарящ метод на тържеството по случай 100-годишния празник на Общо събрание на колегиите „ ЖСК – Спартак “.

Общинските съветници уважиха с едноминутно безмълвие паметта на своя сътрудник доктор Веселин Ангелов, който умря в края на юли.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР