За първи път новият подвариант на Омикрон“ е регистриран у

...
За първи път новият подвариант на Омикрон“ е регистриран у
Коментари Харесай

Колко опасен е новият подвариант на Омикрон“ – Кентавър“?

За първи път новият подвариант на „ Омикрон “ е регистриран у нас, излиза наяве от последните проби, оценени от центъра по заразни и паразитни заболявания. Мутацията, известна като „ Кентавър “, се открива при две, от общо 82 проби. Все още доминантен остава петият подвариант на „ Омикрон “ - над 90 на 100 от изследваните от центъра са точно с него.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 960
И двата случая на „ Кентавър “ са от област Благоевград. Според данните на Центъра инфектираните с него са се възстановили.

Какво съставлява новата разновидност и до каква степен сме предпазени от нея?

До този миг Илия Илиев не е боледувал от COVID-19. Вярва, че това е и поради ограниченията, и поради имунизациите. От предходната седмица е с подсилваща доза от приспособената против „ Омикрон “ ваксина.

„ Доколкото съм чел, тези ваксини покриват цялото семейство на „ Омикрон “, без значение, че ще се появяват и други подварианти. Човек стига да съблюдава правила, и с тази ваксина, би трябвало да е оптимално сигурен, тъй че съм спокоен “, описа Илия Илиев.

Над 10 хиляди души у нас към този момент са си сложили препарата против „ Омикрон “, оповестиха от здравното министерство. 

„ Кентавър “ е подвариант на „ Омикрон “ - по тази причина специалистите чакат новите приспособени ваксини да са ефикасни и против тази разновидност, въпреки и в по-малка степен.

Макар че през днешния ден доктор Михов е пред здравната ревизия, с цел да вземе ваксини, регистрира нерешителен интерес към тях. Вече обаче вижда гладко повишаване на заболелите.

„ Децата потеглиха на учебно заведение. Това несъмнено подвигна източниците. Върна се главоболието, болката в гърлото, която от време на време е много остра, е типична. Но симптоматично не може да се сложи диагнозата -  може да се обърка и с другите вируси. В момента не е единствено Коронавирус “, изясни доктор Михаил Михов.

Няма данни новият вид да е по-опасен, споделят специалисти.

„ Той пък има свойството да се популяризира още по-лесно, тъй че чакам, че делът ще се усили. Обстановката продължава да е спокойна - вървим към пригаждане на вируса към човешката популация и приближаване до елементарния вирус с сходна клиника и сходна смъртност “, заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Според доцент Кунчев в някои области се регистрира растеж на заболелите, само че на този стадий ограничения не се постановат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР