За първи път най-ранни следи от нашия вид, съвременният човек

...
За първи път най-ранни следи от нашия вид, съвременният човек
Коментари Харесай

Археолог: Без съмнение имаме установени ДНК на хомо сапиенс в пещерата „Бачо Киро“

За първи път най-ранни следи от нашия тип, актуалният човек хомо сапиенс, се намират в Европа и то в пещерата „ Бачо Киро “. Имаме без всякакво подозрение по актуален метод открити ДНК. Пластовете са датирани за първи път отпреди 47 хиляди години. Това съобщи ръководителят на разкопките в пещерата Николай Сираков, съобщи БГНЕС.

Групата интернационалните археолози е работила в пещерата „ Бачо Киро “, която се намира в непосредствена непосредственост до Дряновския манастир, през 2015. Тогава учените попадат на четири костни фрагмента и зъб. По-късно резултатите от радиовъглеродното датиране демонстрират, че те са на четирима представители на хомо сапиенс.

Пещерата „ Бачо Киро “ е първата облагородена пещера у нас и годишно е посещавана от над 50 000 туристи. Местните поданици описват, че научното изобретение ги изненадало, само че се надяват то да докара и до увеличение на интереса към Дряново като туристическа дестинация.

„ Изследванията са правени преди няколко години, като фактически и нас ни изненадаха “, сподели Трифон Панчев – кмет на община Дряново.

„ Тя се е образувала преди 1,8 млн. години, когато този регион целият е бил дъно на море. Когато водите на това море са се отдръпнали, са се появили всичките тези следи, формирани от варовик “, акцентира екскурзоводът Желязко Великов.

Досега се смяташе, че първите модерни хора са пристигнали на Стария континент преди към 45 хиляди години, а поради разнообразни фосили се предполагаше, че неандерталците са изчезнали от Западна Европа преди 39 хиляди години. Според проучването обаче се оказва, че неандерталци и хомо сапиенс са живели много по-дълго време дружно, в сравнение с се предполагаше. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР