За първи път наблюдаваме една хуманитарна криза да повлияе толкова

...
За първи път наблюдаваме една хуманитарна криза да повлияе толкова
Коментари Харесай

Очакват по-евтини горива заради коронавируса

За първи път следим една филантропична рецесия да повлияе толкоз директно върху интернационалните пазари на петрол, съобщи за БНР ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Изказването му е във връзка обстановката през последните дни, при която цените на нефта на международните пазари трайно се насочиха надолу. Като причина за този срив се сочи коронавирусът и предстоящото стесняване на потреблението на петролни артикули в Китай. Той сподели, че се е случвало при бедствия за няколко дни пазарите да реагират. Според него обаче било необичайно, че пожарите в Австралия не са оказали въздействие на фона на настоящето влияние на грипната зараза на ковид в Ухан.

По негови думи пазарите отхвърлят инвестиция в петрол поради пандемия в страната с най-голямо население на света. Той сподели, че Световната здравна организация е определила протичащото се от средата на предходната седмица като приблизително рисково, а след това - като висок риск.

" Най-вероятно отводът от пътувания или фокусът към заболяването отхвърля вложителите в покупка на петрол, респективно цените започнаха да падат. Странно и за нас, нетипично, проучва Терзиев. Той означи, че спадът не е дребен - 40-50 $ за дизеловото гориво. Според неговите прогнози вътрешните пазари, както не са реагирали при спекулативното повишаване поради събитията, свързани с Иран и Саудитска Арабия от септември и декември, ще изчакат и в този момент.

Терзиев уточни, че не вижда друга причина за рухването на цените на нефта с изключение на ковид. Запитан дали това се отразява на пазарите у нас, той изясни, че няма по какъв начин един пазар да реагира в границите на пет-шест дни. Доставки на новите цени щели станат в границите на 10-15 дни, а не от през днешния ден за на следващия ден. " Много постоянно се получава резултатът на пинг-понг или на тенис топката - рухването постоянно води до подскачане ", даде образец Терзиев. Той предвижда, че в случай че наклонността се резервира и това продължи стабилно, ще може да чакаме понижение на цените по колонките.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР