За първи път на Роженския събор ще се проведе конкурс

...
За първи път на Роженския събор ще се проведе конкурс
Коментари Харесай

Конкурс за автентична носия организират на Роженския събор

За първи път на Роженския събор ще се организира конкурс за а втентична женска, мъжка и детска носия и атрактивно и показване .
Състезанието ще е във втория ден на събора - 20 юли, (събота), и в него могат да се включат всички искащи.
„ Българската национална носия е възприемана като фамилна и родова светиня, която носи, пази и предава добродетелите на родствената група. Затова всеки участник ще би трябвало самичък да показа носията си – години, етнографска област или от кой край е, по кое време и от кого е носена и така нататък, в границите на 3 минути “, оповестява Вадислава Андреева от съдружие „ Рожен – завещание в бъдещето “.
Красотата и неповторимостта на обичайните национални дрехи, на бродериите, багрите и накитите, сътворени от сръчните ръце на предците, ще бъдат професионално и експертно оценени.
Победителите в конкуренцията ще получат парични награди и персонална, професионална фотосесия със своята носия, с цел да запазят загатна за претърпяното и за потомците си.
Съборът на националното творчество и отглеждане на животни „ Рожен “ тази година ще се организира от 19 до 21 юли и ще съчетае етнокултурния аспект на събитието с отглеждането на животни, което е изконен родопски занаят и е в основата на националната просвета, фолклора и занаятите. 
Програмата в трите дни включва народен фолклорен конкурс, мобилна музейна експозиция „ Духът на Родопите “, изложби на занаяти, месни и млечни фермерски артикули, на селскостопанска техника и съоръжение, на разнообразни породи овце, кози, кучета, говеда и биволи.
Предвидени са също по този начин конни атракции, осъществявания на нестинари, кулинарни зони, чевермета, детска творителница, национални веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.
Съборът се провежда от съдружие „ Рожен – завещание в бъдещето “ в партньорство с общините Смолян и Чепеларе.
Припомняме, че предходната седмица стартира приемът на поръчки за терени в палатковия лагер. Той ще е за 1200 палатки, разграничен на браншове, в това число и зона за каравани и кемпери. В него ще има осветяване, защита, мобилни санитарни възли, а за колите ще са обособени специфични паркинги. В региона ще е неразрешено паленето на открити огньове, като се изключи барбекюта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР