За първи път можем да чуем музиката, която звездите създават.

...
За първи път можем да чуем музиката, която звездите създават.
Коментари Харесай

Чуйте странните звуци, които звездите издават

За първи път можем да чуем музиката, която звездите основават. Факт, вероятен с помощта на последните развития в региона на науката и технологиите, както и на „ магията “ на известния продуцент Брайън Ино.

Вселената не е безмълвна. Звездите са част от „ галактически оркестър “, който изнася непрестанни концерти. Всички звезди издават инфразвукови акустични талази. Ние не можем да ги чуем, защото са прекомерно ниско в честотния набор. За благополучие обаче те могат да бъдат уловени от телескопите.

Свикнали сме да възприемаме звука като нещо, което създава звук. От чисто физична позиция обаче звукът е просто осцилация, която минава през материя.

Звездите, сходно на музикалните принадлежности, не са 100-процента солидни. Ето за какво звуковите талази попадат във външните пластове и отскачат във вътрешността.

Това кара звездите да вибрират, което от своя страна ги кара леко да притъмняват и да засияват – нещо, което може да бъде засечено с телескопите. Именно по този метод можем да реконструираме звуците, създавани от тези трептения.

Във въпросния галактически оркестър най-големите звезди са басът или обоят – те създават ниски и дълбоки звуци, до момента в който по-малките звезди са самобитни флейти или цигулки. Именно тези инфразвукови акустични талази, изчислени от астрофизика доктор Гарик Исраелиън и аранжирани от Брайън Ино, може да чуете във видеото по-долу. 

Насладете му се!

Източник: Обекти
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР