За първи път лидери на Червените кхмери са осъдени за

...
За първи път лидери на Червените кхмери са осъдени за
Коментари Харесай

Лидерите на Червените кхмери за първи път осъдени за геноцид

За първи път водачи на Червените кхмери са наказани за геноцид , оповестява Би Би Си и " Гардиън ".

Камбоджа осъди двама някогашни водачи на пожизнен затвор по обвинявания в геноцид. Съдът призна 92-годишния Нуон Чеа и 87-годишния Киеу Сампан за отговорни за причиняването на гибелта на близо 1,7 милиона души по време на ръководството на Червените кхмери през 70-те години на XX век.

 Киеу Сампан
Източник:

Киеу Сампан

Присъдите са издадени съвсем 40 година след рухването на бруталния комунистически режим на камбоджанския деспот Пол Пот.

92-годишният Нуон Чеа беше вторият в командването на Пот, а 87-годишният Киеу Сампан беше президент и министър председател на азиатската страна. Те са наказани на пожизнен затвор за геноцид и закононарушения против човечеството, осъществени в интервала 1977-1979 година Това е съдбоносен миг за трибуналите против Червените кхмери. Двамата към този момент излежават доживотна присъда за закононарушения против човечеството.

Съдът реши, че двамата са виновни за убийства, изтребване, подчиняване, депортиране, изтезания, гонене на религиозна, расова и политическа основа, за изгубването на хора и всеобщи изнасилвания посредством държавна политика на насилствен брак.

Нуон Чеа, описван от съда като " дясната ръка на Пол Пот ", е приет за отговорен по всички обвинявания в геноцид, а Киеу Сампан не беше наказан за геноцид против мюсюлманското малцинство.

По време на процеса бяха разкрити детайлности за бруталните дейности на режима, изключително за пандиза S-21 и мястото за изтезания, където са премахнати десетки хиляди хора. Разпитите и изтезанията са осъществявани по разпореждане на " най-горните ешелони, в това число и Нуон Чеа ".

Между 1975 и 1979 година Червените кхмери избиват 1,7 милиона души с всеобщи изтезания, апетит и брутални трудови лагери - едни от най-големите зверства на XX век.

Двамата водачи бяха наказани от подкрепян от Организация на обединените нации арбитражен съд за избиването на мюсюлмани и етнически виетнамци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР