За първи път жена става кмет на столицатаЛевицата триумфира на

...
За първи път жена става кмет на столицатаЛевицата триумфира на
Коментари Харесай

Триумф на левицата на изборите в Мексико

За първи път жена става кмет на столицата


Левицата победи на изборите в Мексико в неделя, на които жителите избираха президент, парламент и районни управляващи.

Андрес Мануел Лопес Обрадор реализира историческа победа, като завоюва президентския пост още на първия тур с над 53% поддръжка (по неокончателни данни). Пак по предварителни данни неговата партия Национално придвижване за възобновяване (МОРЕНА) ще има болшинство в долната камара на Народното събрание, печели губернаторските постове в шест от девет щата, за които се гласуваше, и излъчва първата жена кмет на столицата Мексико-сити – 56-годишната Клаудия Шейнбаум, академик и съюзничка на Обрадор.

“Напълно осъзнавам историческата си отговорност. Искам да остана в историята като добър президент ”, сподели Обрадор, заобиколен от фамилията си, пред хилядите си поддръжници, събрали се на площад “Сокало ” в столицата, с цел да отпразнуват успеха. И им даде обещание: “Няма да ви отчайвам! ”

Това беше трети опит за 64-годишния Обрадор да заеме президентския пост в страната. Бившият кмет на Мексико изпреварва с повече от 30% младия реакционер Рикардо Аная, оглавяващ коалиция от десни и леви сили, и Хосе Антонио Меаде от ръководещата Институционална революционна партия, който остана трети. Двамата признаха провалянето си и го поздравиха за успеха. US президентът Доналд Тръмп също му честити и изрази подготвеност да работи с него.

В победната си тирада Обрадор разгласи, че ще резервира данъчната дисциплинираност, ще работи за другарски връзки със Съединени американски щати и няма да конфискува благосъстоятелност. Но и се зарече да гони всички – и свои, и съперници, в битката с корупцията, която бе едно от главните му предизборни обещания. Друго негово основно заричане е да удвои пенсиите.

В лицето на Обрадор левицата излъчва президент за първи път в актуалната история на Мексико. Изборните резултати са голямо проваляне за Институционалната революционна партия, която ръководи страната от 1929 до 2000 година без спиране и по-късно още веднъж от 2012 година

“Това е народен вихър ”, заключи политологът Хесус Силва Ерсог Маркес.

 24_100
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР