За първи път извън столицата - в ДКЦ 5 Св.

...
За първи път извън столицата - в ДКЦ 5 Св.
Коментари Харесай

Изкуствен интелект открива бързо и безболезнено рак на гърдата

За първи път отвън столицата - в ДКЦ 5 „ Св. Екатерина “ във Варна, се предлага опция за проучване чрез най-съвременния прочут способ за ранна диагностика на рак на гърдата. Той е неусетен, щадящ и изцяло безопасен. При него няма облъчване, което разрешава да бъдат правени прегледи няколко пъти в годината.

Тези благоприятни условия на актуалната медицина вършат методиката изключително желана за първичен скрининг на рака на гърдата изключително в случаите на генетична фамилна обремененост или лекуване с хормонални препарати, изяснява шефът на общинския ДКЦ доктор Галинка Павлова.

Изследването, характеризиращо се с изключителна акуратност и експедитивност, се основава на контактна термография с течни кристали. Един от сигналите за съществуване на рак на млечната жлеза може да бъде нарасналата температура на кожата. Именно за тези отклонения ще следи новият уред за диагностика. За няколко минути се генерират 45 термографски облика, които се изпращат за разбор от изкуствен интелект в база данни на сървъра на компанията в Полша. Резултатите за разбор се получават в границите на няколко минути.

Предимство на новаторската методика е и опцията да се откриват злокачествени формирания, които остават невидими за ултразвука. Технологията разрешава да бъдат откривани и следени формирания в млечната жлеза още в най-ранен етап на развиване с размер от едвам 3 мм. Диагностициран в такава фаза, ракът на гърдата е изцяло лечимо заболяване, освен това без външни белези, напомнят експертите.

„ Нуждаем се от дейно осъществяване на профилактика за ранно диагностициране рака на гърдата. В това отношение, извънредно потребни могат да бъдат експертите от извънболничната помощ. Профилактиката следва да бъде приоритет освен на думи, само че и на процедура. Успехът в борбата против болестта би се умножил, в случай че работят национални скринингови стратегии, които да са основа за предварителна защита на това заболяване. Провеждането на новаторското проучване за ранно диагностициране рака на гърдата е израз на отговорно персонално отношение на дамите към личното им здраве, разяснява доктор Павлова.

Изследването не се покрива от здравната каса и цената му е 55 лева

Официалното показване на новаторския способ за диагностика ще бъде на 20 ноември от 12.00 часа.

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при дамите. Той е на второ място по причиняване на гибел. В международен мащаб се следи увеличение на заболеваемостта с към 1%, като се следи наклонност да се открива у дами на все по-малка възраст. Причина за това са редица фактори, само че най-голямо отражение дава методът на живот на актуалната жена: късно раждане, потребление на хормонални контрацептиви, метод на хранене, висока степен на стрес в градски условия и други Годишно в България се записват към 3900 нови случая, а приблизително сред 1300 и 1400 българки умират всяка година от това заболяване.

Според някои експерти случаите на рак на гърдата в България при дами на възраст сред 30 и 35 години се усилват, а най-младата пациентка с тази диагноза у нас е едвам на 14 години. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР