За първи път изцяло онлайн кандидатстудентски изпит у нас заради

За първи път изцяло онлайн кандидатстудентски изпит у нас заради ...

Обмислят виртуални кандидатстудентски изпити заради коронавируса у нас.


За първи път изцяло онлайн кандидатстудентски изпит у нас заради извънредното положение. А за желаещите да учат в чужбина - изложение на чужди университети се пренесе във виртуалната среда.

Проф. д.н. инж. Иван Кралов, ректор на Техническия университет - София: Няколко от кандидат-студентите сами се отказаха по време на правенето на изпита, съобщава БНТ.

И квестори, които от вкъщи внимателно следят за преписване. А комисия влиза във виртуалните стаи и помага за контрола. Двама са отпаднали след такава проверка. Други чакат решение.

Проф. дн инж. Иван Кралов, ректор на Технически университет - София: Има един случай, в който аудиозаписът дава съмнения за наличие на говор на друг човек в стаята. Регламентът е ясен, ще бъдем безкомпромисни.

Погледнато от добрата страна - ако ситуацията не беше такава, каквато е, всички изпитани днес нямаше да знаят дали са се справили. И всички преподаватели вече щяха да са затънали в работа. Както се се е случвало на изпитите досега.

Проф. дн инж. Иван Кралов, ректор на Технически университет - София: Някъде около седмица проверителите денонощно работеха, за да проверят резултатите.

Сега компютърът се справя за секунди. И 506 студенти сигурно са имали щастлив следобед, защото знаят, че са се справили.

А други в момента може би избират в кой чужд университет да кандидатстват, като разглеждат изложение за учене в чужбина, което тази година не е в София, а навсякъде.

Бистра Илиева, управител на консултантска къща за образование в чужбина: От своя компютър или телефон е възможно, където и да си, да се регистрираш и да влезеш да видиш виртуалната зала.

Избираш университет и имаш два безплатни дни в разглеждане.

Бистра Илиева, управител на консултантска къща за образование в чужбина: Можеш да чатиш с представители, можеш да пишеш имейли и евентуално да бъдеш поканен на видеоразговор.

И това не е просто компромисен вариант, заради заплахата от зараза. Това, оказва се е по-добрата възможност.

В Техническия университет гледат на кризата като шанс. А и вярват че умножените минуси правят плюс. Като в математиката.
 

Източник: blitz.bg