За първи път източноевропеец ще ръководи голямото семейство на десницата

...
За първи път източноевропеец ще ръководи голямото семейство на десницата
Коментари Харесай

Eдинственият кандидат за лидер на Европейската народна партия остава Доналд Туск

За първи път източноевропеец ще управлява огромното семейство на десницата в Европейски Съюз. Полякът Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет, е единственият претендент за водач на Европейската национална партия (ЕНП), заяви през днешния ден дясната паневропейска групировка.
Очаква се Туск да бъде публично номиниран в сряда на конгреса на ЕНП в Загреб. Около 700 делегати ще гласоподават скрито и резултатът ще бъде разгласен същата вечер, съобщи Българска телеграфна агенция.

През последните пет години 62-годишният Туск заемаше един от основните постове в европейските институции - ръководител на Европейския съвет. На 1 декември той ще отстъпи мястото си на някогашния белгийски министър председател Шарл Мишел.

Туск бе министър-председател на Полша от 2007 до 2014 година

Мандатът на ръководителя на ЕНП е тригодишен и може да бъде подновяван безграничен брой пъти. Белгиецът Вилфрид Мартенс управлява партията 23 години (1990-2013 г.).

От основаването си през 1976 година ЕНП е имала петима ръководители: двама белгийци, един холандец, един французин и един от Люксембург.

Еврокомисарят по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел е измежду 12-те претенденти за поста заместник-председател на Европейската национална партия.

Сред останалите претенденти са еврокомисарят по разширението Йоханес Хан и някогашният ръководител на Европейския парламент Антонио Таяни.

Конгресът на ЕНП ще се състои на 20 и 21 ноември в Загреб. Тогава ще бъдат определени 10 заместник-председатели.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР