За първи път изследователите се заемат да представят нещата черно

...
За първи път изследователите се заемат да представят нещата черно
Коментари Харесай

Само 13 процента от Световния океан не са унищожени от човека

За първи път откривателите се заемат да показват нещата черно на бяло и би трябвало да ви кажем, че по никакъв начин не наподобяват цветущи. Оказва се, че едвам 13 % от Световния океан е непокътнат от нездравословното въздействие на хората върху околната среда – като да вземем за пример промишлен вид лов на риба, замърсяване с химически субстанции и пластмаса, търговски пътища по вода. Към сегашния миг съществуват едвам 55 милиона километра водна простор, които могат да се нарекат „ непокътнат сектор ”.

Едно проучване, поместено в научното списание Current Biology, изнася обстоен разбор на обстановката, от чийто резултат са сюрпризирани даже самите учени. „ Смаяни сме какъв брой дребна част от Световния океан е към момента естествено чиста и неопетнена от човешка ръка ”, декларира Кендал Джоунс от университета в Куинсланд, Австралия. – „ Океанът покрива близо 70 % от повърхността на Земята и ние, хората, някак си сме съумели да унищожим съвсем цялата си екосистема. ”

По-голямата част от този непокътнат сектор се намира в Тихия океан, както и във водите към Антарктика  и Арктика. Най-замърсените сектори са по бреговете, което е изключително обезпокоително, защото крайбрежният хабитат е от значително значение за биоразнообразието.

Още един притеснителен факт е, че по-малко от 5 % от общата повърхност на Световния океан е предпазен. Голямата част от него включва екосистеми близо до брега, само че не и геологически структури и биоразнообразни зони като кораловите рифове да вземем за пример.

„ Всичко това значи, че в най-скоро време бихме могли да загубим и дребното, което ни е останало, поради актуалните технологии, които дават опция за лов на риба все по-надълбоко и за корабоплаване с кораби все по-надалече. ” – показва паниката си Джоунс. – „ Заради световното стопляне през днешния ден са налични за лов на риба даже места, които до неотдавна са били целогодишно покрити с лед. ”

Изследването има изрично и недвусмислено обръщение: нужна е коренна смяна. Правителствата и държавните глави по света е нужно да одобряват идеята като обща, каквато е, и да вземат строги ограничения, с цел да се сведе до най-малко човешката активност, която на процедура заплашва оцеляването на планетата ни.

iflscience.com

Obekti.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР