За първи път християни и мюсюлмани заедно отдадоха почит пред

...
За първи път християни и мюсюлмани заедно отдадоха почит пред
Коментари Харесай

За първи път християни и мюсюлмани заедно отдадоха почит пред на жертвите на етническото и религиозното насилие

За първи път християни и мюсюлмани дружно отдадоха респект пред на жертвите на етническото и религиозното принуждение. Пред паметната плоча в село Жижево, община Сатовча, се събраха историци, интелектуалци, представители на локалната власт и поданици от целия регион.

През 1912 година  десетки мъже -мюсюлмани  от село  Жижево са убити , защото  са отказали да сменят вярата и имената си.  Един от тях е бил  прадядото на Емил Моллов, шеф на  най- огромната гимназия във Велинград и член на общобългарския комитет „ Васил Левски “:

„ Това място за мен свещено, моите корени стартират от тук. Фактите са такива каквито са ние не можем да ги променим, само че да спасим нашата татковина България не би трябвало да има разделяне на етническа, религиозна, на верска основа, всички дружно да гледаме по какъв начин да се борим за това по какъв начин да спасим страната си. “

 Едва през тази година  злокобното място е омилостивено с слагането на паметна плоча,  пред която  през днешния ден мюсюлмани и християни взаимно си  желаеха амнистия. Инициативата за помиряване и единение  е на организацията  „ Дружба Родина “,  показа на  събитието в Жижево Петко Колев:

„ Трябва да излекуваме раните, лечебната билка е взаимното поклонение пред пролятата кръв на жертвите на Българското братоубийство. “  

 Мисията на поклонение пред жертвите на българското братоубийство  ще  продължи на следващия ден в доспатското село Барутин, а идната спирка е Батак. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР