За първи път говори директорът на - главен комисар Росен

...
За първи път говори директорът на - главен комисар Росен
Коментари Харесай

Шефът на Бюрото за защита: Местенето в правосъдното министерство е с кампанийна цел

За първи път приказва шефът на - основен комисар Росен Тодоров. Той разяснява преструктурирането на спецзвеното, предпазените очевидци и акцията в Президентството която провокира антиправителствените митинги. Бюрото за отбрана на очевидци не е преторианската армия на основния прокурор, нито НСО на правосъдната власт, безапелационен е основен комисар Росен Тодоров.

„ Там, където е разположено сега - е една добре структурирана и работеща организация. Считам, че мястото му е в действителност в прокуратурата ”, безапелационен е Тодоров.

Правомощията на Бюрото са ясно написани в закона. Служителите му не правят претършуване и изземване по време на акция, заради което концепцията тези му функционалности да отпаднат е несъстоятелна, счита шефът на структурата. За пръв път разяснява и в Президентството от предишното лято, след която започнаха и всеобщите антиправителствени митинги.
 Всички, свързани с правораздаването, с изключение на Гешев и Висш съдебен съвет, виждат проблем с Бюрото по отбрана към основния прокурор Всички, свързани с правораздаването, с изключение на Гешев и Висш съдебен съвет, виждат проблем с Бюрото по отбрана към основния прокурор
Само основният прокурор Иван Гешев и Висшият правосъден съвет (ВСС) смятат, че няма проблем със законността на Бюрото по отбрана към обвинит...

„ Пак по посочената функционалност по защита и застраховане на следствието. В нито един миг не е имало опълчване сред чиновниците на НСО и тези на Бюрото по отбрана. Просто, по двама души на прокурорите, които са изпълнявали предписание на съда, е имало защита за застраховане на техните дейности в постройката на Президентството. Били са въоръжени, само че това е било в съгласие с администрацията на президента ”, изясни той. От администрацията на президента обявиха, че сходен въпрос с тях не е бил обсъждан.

Колкото до бюджета на спецзвеното, 9 млн. лева годишно стигат, само че дали се харчат рационално ще каже Агенцията за държавна финансова ревизия, чиято инспекция още не е завършила, подсети основен комисар Тодоров. 23-ма са предпазените очевидци към този миг. Част от тях са в програмата, дружно със фамилиите си.

„ Ние ги пазиме до отпадне на нуждата. Това, че процесът приключва с присъда не значи, че заплахата за тези лица отпада. Даже в противен случай, изключително в случай че не приключи с неоправдателна присъда и надлежно лицата, против които свидетелстват, не попаднат в пандиза ”, посочи Тодоров.

Преместването на Бюрото в Министерството на правораздаването основава напрежение измежду чиновниците, твърди той и изяснява, че някои от тях може и да изоставен системата.
 Гласуване с неразбираем край: Ще пази ли НСО Борисов и Гешев? Гласуване с неразбираем край: Ще пази ли НСО Борисов и Гешев?
Ще има ли промени в Закона за Националната работа за защита и ще бъде ли стеснен кръгът от охранявани лица - тези въпроси след първо...

„ Каква ще е структурата? Къде ще бъде тъкмо разположена? Говори се за отдел, без да е ясно какъв ще е численият му състав. Какви функционалности ще се извършват. Всеки човек, притиснат от потребностите, в случай че не може да откри препитанието си в структури, в които хората живеят безусловно с работата си, обикновено е да потърсят прехранване на друго място. За страдание, там където може да се откри съответно заплащане - не всеки път са структури от белия бизнес ”, изясни Тодоров.

В Министерството на правораздаването към този момент са подготвени с хрумвания по какъв начин да ръководят и управляват работата на Бюрото. Генезисът на Бюрото е точно в Министерството на правораздаването. То е било част от Главна дирекция „ Охрана ” и ще се върне още веднъж там, като ще бъде ръководено от структурите на дирекцията ”, съобщи зам.-министърът на правораздаването Иван Демерджиев. Парите за прехрана също ще минат към Главна дирекция „ Охрана ”. А дали ще има напуснали чиновници е въпрос на персонална преценка, счита Демерджиев, по Нова телевизия.

„ Ако се откажат, ще създадем конкурс. Не мисля, че това е притеснително. Достатъчно доста чиновници има ГДО, с цел да попълни тези неналичия краткотрайно и да поеме отговорността по защита на очевидци ”, сподели още зам.-министърът.

От ведомството са безапелационни - Бюрото за отбрана ще продължи да бъде елитна защита на очевидци, а не на една избрана институция.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР