За първи път фестивалът Пролетно хоро се провежда през 2012

...
За първи път фестивалът Пролетно хоро се провежда през 2012
Коментари Харесай

XIII издание на Национален фестивал "Пролетно хоро" ще се проведе на 23 март във Велинград

За първи път фестивалът " Пролетно хоро " се организира през 2012 година Националният фестивал " Пролетно хоро " има своето справедливо място в програмата за фестивали и събори на  Министерство на културата и Министерство на туризма. Той се поддържа и разпространява  и от  Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАФФ. Участие във събитието ще вземат над 1500 участници и посетители от цялата страна, заяви пресцентърът на община Велинград.

 През 2016 година " Пролетно хоро " е с номинация " Туристическо събитие на годината " в проведените от Министерство на туризма годишни награди  за туризъм. През 2016-та  и 2017-та година фестивалът се презентира от Община Велинград  на  международното туристическо ревю " Ваканция и СПА Експо ".
 
Националното съдружие на общините през 2017 година също разпространява  проявата, посредством своите осведомителни бюлетини до локалните управляващи в цялата страна, защото седмото издание бе отдадено на 70 години от основаването на Велинград. Сдружение " Пролетно хоро " работи в съдействие и с гражданското съдружие " За теснолинейката ", което популяризира   " Пролетно хоро " с  едно атрактивно пътешестване до Велинград с теснолинейката. Фестивалът  показва и  говори за Велинград, като туристическа дестинация  като място, в което има какво да се види и какво да се преживее.
 
Фолклорната демонстрация  се провежда с партньорството и поддръжката на Община Велинград, Дружба Родина, Дружество за отбрана на Родопите, други В другите издания  гост - участници във фестивала са били отбор " Пирин ", риалити звездата Лилия Семкова, националните  изпълнители  Янко Неделчев и Георги Вардев, Мариам Маврова, оркестърът  на Иво Ралчев и едни от най- положителните оркестри в България " Роял бенд " - Благоевград. " Пролетно хоро " се радва на все по - огромен и възходящ  интерес. В последните три издания броя на участниците и гостите бе сред  1400 и 1900 души.

Форумът няма конкурсен темперамент. Той събира на едно място хора на друга възраст, с друг обществен стопански и учебен статус, с една учреден цел - да разпространяват  българския фолклор, песенен и танцов и да играят дружно български национални хора.

" Пролетно хоро " е еднодневен фестивал. Трите модула в програмата  му оферират друго преживяване и страст  и за участниците, и за публиката. Представят по атрактивен и автентичен метод фолклора ни, предизвикат интерес към българските национални хора, обич към българските обичаи,  национална горделивост  и самочувствие.

Първа част -индивидуално показване на всички танцови обединения и клубове на закрита сцена. Втора част - фолклорно церемониал дефиле. Пъстро шествие от всички участници и посетители минава през целия град. Под звуците на националните принадлежности и песните се веят българските флагове. Парад дефилето е самобитно доказателство за това по какъв начин разнообразни хора  се сплотяват  и събират под звуците на българска национална музика, хоро  и народен байрак.

Третата част на фестивала  се организира  на открита сцена и фолклорен оркестър онлайн.
Фестивалът " Пролетно хоро " е знак  на българщината, страст, горделивост, обичаи и бъдеще събрани в едно.
13- то издание на фестивала ще се организира  под шапитото на най- огромния цирков атракцион в България и на Балканите " ВелиЛенд ".

Програма: 23.03.2024 година
 9.30 - фестивална програма-цирков атракцион " ВелиЛенд "
15.30-Парад дефиле-централна градска част
16.00 Пролетни хора навън - пл. " Николай Гяуров "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР