За първи път е използвана системата MADIS на американския флотДействията

...
За първи път е използвана системата MADIS на американския флотДействията
Коментари Харесай

САЩ свалили ирански дрон с нова технология за заглушаване

За първи път е употребена системата MADIS на американския флот

Действията на USS Boxer илюстрират бързо изменящия се темперамент на войните (снимка: US Navy)

Когато американският USS Boxer смъкна ирански безпилотен аероплан в Ормузкия про ток, явно ставаше въпрос за нова технология. Според обява на Уол Стрийт Джърнъл, за първи път Съединени американски щати са употребявали MADIS (Marine Air Defense Integrated System) на американския флот, приспособена за битка с безпилотн и апарати.

Технологията разчита на разстройства за блокиране на връзките на дрона и по този метод го изважда от строя. Някои версии на MADIS могат също да стрелят по безпилотни самолети, макар че не е ясно дали казусът в Ормузкия пролив е подобен.
още по тематиката
Министерството на защитата на Съединени американски щати не разкрива публично каква технология е употребена против иранския дрон, само че по същото време MADIS е била налична на борда на USS Boxer.

Инцидентът илюстрира бързо изменящия се темперамент на войните. Съединени американски щати все по-често подхващат дейности против военни цели без пукотевица – през юни, да вземем за пример, беше употребена хакерска атака за деактивиране на иранските системи за надзор на ракети. По този метод теоретично се заобикалят огнените спорове.

Въпросът е дали това ще предотврати ескалация, която може да включва стандартни военни дейности. Въпреки че на този стадий Иран не е почнал широкомащабни контраатаки (конфискуването на кораби не е безапелационен отговор), съществуват опасения, че „ по-меките ” способи могат да провокират яростни реакции при избрани условия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР