За първи път догодина учениците от десети клас, които ще

...
За първи път догодина учениците от десети клас, които ще
Коментари Харесай

Новите изпити след десети клас: подробности за тестовете

За първи път следващата година учениците от десети клас, които ще приключват първи стадий на междинното си обучение, ще се явяват на наложително национално външно оценяване по български език и литература и по математика. По предпочитание те ще могат да се явят на изпити по непознат език и осведомителни технологии. Министерството на образованието и науката разгласява модели на четирите теста (вижте тук).

Изпитът по български език и литература ще бъде на 9 юни, а по математика - на 11 юни. Десетокласниците, които до момента учат в обединени учебни заведения - към 800 деца, ще би трябвало да аплайват в друго учебно заведение с резултатите от изпитите. Останалите десетокласници не би трябвало да аплайват.

По литература - от 8 до 10 клас

Изпитът по български език и литература, който ще продължи час и половина, ще се състои от 23 задания, от които 14 с избираем отговор, шест - с къс свободен отговор и по една, в която би трябвало да се напише уголемен отговор, да се редактира и да се сътвори текст. Той обаче няма да е есе, а може да е обобщение на теоретичен, медиен или изучаван текст, както и заявление или автобиография.

Задачите по литература ще бъдат по творбите, изучавани от осми до десети клас - " История славянобългарска " на Паисий Хилендарски, " Изворът на Белоногата " на П. Р. Славейков, " Майце си ", " Моята молитва ", " Хаджи Димитър ", " Обесването на Васил Левски " и " Странник " на Христо Ботев, " Левски " и глави от " Под игото " на Иван Вазов, " Бай Ганьо се върна от Европа " на Алеко Константинов, " Cis moll " на П. П. Славейков, " Арменци ", " Две хубави очи ", " В часа на синята мъгла " на Пейо Яворов, " Да се завърнеш... " на Димчо Дебелянов, " Гераците " на Елин Пелин, " Септември " на Гео Милев, " Зимни вечери " на Христо Смирненски, " Повест " на Атанас Далчев, " Индже " и " Албена " на Йордан Йовков, " Писмо " на Никола Вапцаров, елементи от " Тютюн " на Димитър Димов, " Дърво без корен " на Николай Хайтов и " Нежната серпантина " на Йордан Радичков. Сред дилемите са да се уточни създател на творбата, както и род и воин.

Примерни задания

На кой ред е посочен синоним на фразеологичното фразеология минавам през решето и през сито?
А) минавам изсъхнал сред капките
Б) минавам през задната врата
В) минавам през иглени уши
Г) минавам на втори проект

Творбата на Гео Милев " Септември " е основана през интервала:
А) на Възраждането
Б) от Освобождението до Първата международна война
В) сред двете международни войни
Г) след Втората международна война

Препишете изречението, като преобразувате глаголната форма в страдателен залог.
Млади архитекти проектираха новата постройка.

Тест по български език и литература

Напишете теза в 4-5 фрази по следната тематика за есе по честен проблем.
(интерпретиран в творбата на П. Р. Славейков " Изворът на Белоногата " ):
Изборът да отстояваш волята си.

Напишете теза в 4-5 фрази по следната тематика за есе по цивилен проблем.
Българската национална еднаквост в световния свят.

Напишете заявление, като:
‒ го оформите графично и структурно;
‒ спазите книжовноезиковите норми;
‒ употребявате следните данни:

Адресат: Иван Иванов – шеф на 111. СУ
Адресант: Димитър Димитров – възпитаник в Х клас
Цел: явяване на изпит за смяна на оценката по образователния предмет физика и астрономия
Дата: сегашна

Другите изпити

Тест по математика

Изпитът по математика ще се състои от 17 задания, за които учениците ще имат час и половина. Петнадесет от тях ще бъдат с избираем отговор, а две - със свободен. Тестът включва материала от осми до десети клас, като измежду примерните задания са задания със синус и такива с няколко незнайни.

Тест по непознат език
Тест по осведомителни технологии

Задачите на изпитът по непознат език ще зависят от равнището, за което се явява ученика - А1, А2 и B1. Те ще включват слушане, четене, писане и говорене.

Изпитът по осведомителни технологии включва текст, който би трябвало да бъде решен за 30 минути, както и практическа задача за един час.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР