За първи път Денят на благодарността се отбелязва през декември

...
За първи път Денят на благодарността се отбелязва през декември
Коментари Харесай

Трафикът, парадът и трапезата – какво символизира Денят на благодарността

За първи път Денят на благодарността се отбелязва през декември 1621 година, а задачата била британските преселници да благодарят на локалното население – индианското племе „ Ирокези” за помощта, която са им оказали през първата зима в Новия свят.

По-късно президентът на Съединени американски щати Ейбрахам Линкълн го афишира за Национален празник. Днес той се отбелязва всеки четвърти четвъртък на ноември, само че протича по друг метод.

Снимка: Getty Images

Задръствания, трафик, изнервени хора в магазините – това е нормалната панорама по улиците на огромните градове на Съединените щати в Деня на благодарността.

Всички бързат да се приберат при фамилиите и да разрежат обичайна за празничната софра пуйка.

Голямото пътешестване

Над 55 млн. американци поеха на път за празника. Тази година обаче снежната стихия по Западното крайбрежие трансформира пътуването в същински пъкъл. Полетите на летището в Лос Анджелис закъсняват приблизително с към 3 часа, а тапите по автомагистралите вкараха в капан стотици хиляди души. Не липсваха и произшествия.

Хлъзгави пътища и мъгла блокираха водачите във Вашингтон, а прекосяването без вериги през Орегон е изцяло невероятно.

Парадът

Традиционният церемониал на балоните в Ню Йорк притегли милиони, които взеха решение да не пътуват. Традиционно облиците са на анимационни герои, най-големите фенове са точно децата.

Снимка: Getty Images

Историята му стартира през 20-те години на XX век в огромната комерсиална верига „ Macy’s”. Част от чиновниците, потомци на имигранти, вземат решение да засвидетелстват принадлежността си към своята татковина и провеждат шествие на най-големия американски празник – Денят на благодарността.

Снимка: Getty Images

Маршрутът на големите огромните е близо 4 километра. Започва от „ Централ парк”, минава през „ 6-то Авеню” и приключва при магазин „ Macy’s” на площад „ Хералд”.
Как да не се готви пуйката за Деня на благодарността (ВИДЕО) Американците се приготвят да отпразнуват Денят на благодарността
Трепезата

Отбелязването на Деня на благодарността се свързва и с обилната софра, в нея централно място заема печената пуйка. Интересно е, че никой не знае за какво тъкмо тази птица се свърза с празника.

Според някои хора, този бит е подложен от президента на Съединени американски щати Бенджамин Франклин, който желал да направи животното народен знак на Америка.

Към нея се сервира сос от боровинки, картофено пюре, а за десерт – къс с тиква. Преди да седнат на празничната софра обаче, всички членове на фамилията отиват дружно на черква. Денят на благодарността е като Малката Коледа за американците, по тази причина подаръците са значима част от празника.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР