За първи път броят на прасетата в Испания надхвърли този

...
За първи път броят на прасетата в Испания надхвърли този
Коментари Харесай

В Испания вече има повече прасета, отколкото хора. И това застрашава природата

За първи път броят на прасетата в Испания надвиши този на хората. Оказва се, че в страната има 50 млн. свине, което е с 3,5 млн. повече от популацията , написа The Guardian.

Този тип животни са се нараснали с 9 млн. от 2013 година насам, което поражда опасения за екологичния резултат на месната промишленост, произвеждаща 4 млн. тона артикули от свинско и спечелила 6 милиарда евро единствено през предходната година.

Увеличението на прасетата е асъдействало за превръщането на отглеждането на животни в четвъртия максимален производител на нездравословни излъчвания в атмосферата след превоза, енергетиката и индустрията.

Отглеждането на свине също по този начин изисква потреблението на огромни количества вода в страна, която постоянно страда от суши. Всяко прасе поема по към 15 л вода дневно, което значи, че секторът употребява повече вода от градовете Сарагоса, Севиля и Аликанте взети дружно. Според еколози нитратите от животинските боклуци пък стартират да замърсяват някои водни източници.

Производството на артикули от свинско в Испания е съпровождано и от кавги, свързани с сигурността и качеството. По-рано тази година клиент върна цялостно с червеи парче шунка, което провокира полицейско следствие. Органите на реда откриха, че близо 50 тона шунка, които би трябвало да се унищожат, защото не дават отговор на стандартите, вместо това са попаднали в комерсиалната мрежа.

Това бе следващ удар за бранша, който и преди е бил разследван и подложен на критика поради методите на произвеждане на известния салам хамон.

Според Франсиско Еспараго, производител на хамон, страната няма задоволително запаси, с цел да наложи строги регулации.

" Когато не контролираш промишленост, в която постоянно е имало измами и в която търсенето е повече от предлагането, се случва ето това ", декларира той.

Според данните всеки испанец употребява по 21 кг свинско на година.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР