За първи път българските граждани в Германия ще могат да

...
За първи път българските граждани в Германия ще могат да
Коментари Харесай

За първи път българите в Германия с възможност да гласуват на евровота в 21 града

За първи път българските жители в Германия ще могат да гласоподават в 13 спомагателни секции по време на изборите за членове на Европейски парламент от България на 26 май, откакто федералните управляващи почетоха желанието на страната ни за откриване на още секции . Информацията оповестява външното ни министерство.

Те ще добавят секциите към трите ни дипломатически и консулски представителства в Германия и петте офиса на почетните ни консули. Така на изборите за Екологичен потенциал сънародниците ни, които упражнят в Германия правото си на глас за членове на Екологичен потенциал от България, ще могат да го създадат в общо 21 града.

В столицата Берлин ще се гласоподава в постройката на посолството , като ще се влиза от входа на " Лайпцигер щрасе " 19. Консулските ни представителства в Мюнхен и Франкфурт на Майн ще открият изборни секции на адресите си " Валхалащрасе " 7 и " Екенхаймер ландщрасе " 101 надлежно. В Хамбург българите могат да гласоподават в офиса на почетния ни консул на улица " Алстертор " 15. В Дармщадт секцията ще е на адреса на почетното консулство на " Хилпертщрасе " 3, а в Магдебург - на " Хекелщрасе " 9. Избирателни секции ще има и в почетните консулства на България в Мюнстер - " Бисмаркалее " 1 (Търговска камара) и в Щутгарт - " Мьорикещрасе " 11. Всички секции ще бъдат отворени за гласоподаване сред 7.00 ч. сутринта и 20.00 ч. вечерта на 26 май.

Отделно българската страна ще провежда отварянето на изборни секции в градовете Аахен, Бремен, Дортмунд, Дрезден, Ерфурт, Фрайбург, Хановер, Карлсруе, Кьолн, Констанц, Лайпциг, Нюрнберг и Регенсбург . Те ще бъдат отворени за гласоподаване сред 7.00 и 20.00 ч. на 26 май, а адресите им ще бъдат навреме обявени на интернет уеб страницата на посолството ни в Берлин и на интернет уеб страницата на Министерство на външните работи. Българите, които ще гласоподават в Констанц, следва да знаят, че няма да има опция за паркиране на коли до секцията в града.

Разкриването на спомагателни секции ще улесни непрекъснато живеещиите в Германия българи при избора им да упражнят правото си на избор . Досега немските федерални управляващи са правили сходни и зключения за български избори през 2014 година и 2015 година , като и в двата случая са разрешавали разкриването на спомагателни секции в девет града.

Всеки български жител, който има настоящ адрес в Германия, може да гласоподава в изброените 21 града , стига да не е упражнил правото си на глас същия ден в България, както и назад - никой, дал своя вот в Германия за европарламент българин не може да гласоподава наново у нас.

Денонощен телефон за подпомагане на български жители в чужбина на дирекция " Ситуационен център ":

+359-2-948-2404; +359-2-971-3856

Телефон за незабавни случаи на Европейски Съюз: 112
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР