За първи път българската общност в Република Молдова ще има

...
За първи път българската общност в Република Молдова ще има
Коментари Харесай

Българи със свой представител в молдовския парламент

За първи път българската общественост в Република Молдова ще има депутат. Това потвърдиха по време на диалозите с вицепрезидента Илияна Йотова министър - ръководителят на Молдова Павел Филип и господин Юрие Лянка - заместник-председател на молдовския парламент.

Област Тараклия ще бъде като обособен изборен регион в идните избори през 2018 година. Районът е прочут като най-големия, в който има плътно население с български генезис . Законовата смяна ще даде опция на парламентарните избори в Молдова регион Тараклия да излъчи личен представител в Народното събрание.

Илияна Йотова акцентира, че непременно би трябвало да бъдат непокътнати всички права за проучване на български език във всички молдовски учебни заведения от 1-ви до 12-ти клас. " За нас е от голяма значимост да се подсигурява съществуването на учебните заведения, даже и в дребните обитаеми места, тъй като това е гаранция за запазването на българската общественост ", разяснява Илияна Йотова.

" В България затварянето на учебни заведения докара до обезлюдяване на цели райони и българите в Тараклия би трябвало да бъдат спокойни, че няма да се случи това ", добавя тя.

Министър-председателят и представителите на Народното събрание потвърдиха гаранциите, дадени от президента Игор Додон за българската общественост и проучването на българския език. От своя страна те желаеха поддръжка от България в продължаването на процеса си на консолидиране към Европейския съюз. С вицепрезидента на Република България бяха разисквани и вероятностите пред Молдова в границите на Източното партньорство в подтекста на идното Българско председателство на Европейския съюз.

" За мен работата с българите в чужбина е държавна политика към всички, които стопански, политически или исторически са се оказали отвън територията на страната. Имам упоритостта да трансформира осъществяването на функционалностите си в освен това от публични визити ", разяснява Йотова на формалното разкриване на ХIII-та Световна среща на българските медии, която се организира под патронажа на вицепрезидента в Кишинев, Молдова.

Според вицепрезидента политиката не трябва да бъде " за " българите в чужбина, а " дружно " с българите в чужбина за България. " Съхранението и развиването на българските общности в целия свят не е единствено тяхна задача, а национална. Амбицията на нашия президентски екип е действителна политика за българите в чужбина. Не одобрявам да извършвам единствено официално предоставените ми по Конституция пълномощия ", добави Илияна Йотова.

" Не желая повече работа на парче, не е задоволителна нито единствено страстта на носталгията, нито рутината на основаните практики ", разяснява вицепрезидентът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР