За първи път българка стана специален докладчик към Съвета за

...
За първи път българка стана специален докладчик към Съвета за
Коментари Харесай

Специално интервю пред БНТ: Мариана Кацарова - докладчик на ООН за правата на човека в Русия

За първи път българка стана специфичен докладчик към Съвета за правата на индивида към Организация на обединените нации. Мариана Кацарова е натоварена със задачата да изготви отчет за положението на правата на индивида в Русия. За първи път в историята на организация подобен мандат се дава за страна непрекъсната членка на Съвета за сигурност. Русия също така този месец държи и ротационното председателство.

Първо пред Българска национална телевизия Мариана Кацарова описа какви задания си слага и каква ще е работата ѝ.



Само дни, откакто пое ротационното председателство на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - Русия към този момент е и обект на наблюдаване за положението на правата на индивида вследствие на резолюция от 7-ми октомври предходната година. Мариана Кацарова беше назначена на поста преди по-малко от 24 часа.

" Ситуацията с правата на индивида освен в Русия - прес, има една обезпокоеност в доста от държавните управления - членки на Организация на обединените нации и по тази причина с цел да получат достоверни наблюдения и заключения от самостоятелен специалист, който те назначават, да получат отчет ", сподели тя пред Българска национална телевизия.

Първата задача на Мариана Кацарова ще е да изиска достъп от съветските управляващи.

" Всяка една страна е в неин интерес, тъй като този самостоятелен специалист, в тази ситуация аз, бих желала да получа от първа ръка информация от виновните чиновници, от министрите, от прокуратурата, от юристите от гражданското общество, т. е.д да имам опция да се срещна с всички - с жертвите на нарушение на правата на индивида и с тези, които са длъжни да ги пазят ", споделя Кацарова.

Съветът по правата на индивида към Организация на обединените нации има 47 държави-членки, участието на Русия беше замразено предходната година след началото на войната. В деня, в който Мариана Кацарова беше назначена като специфичен докладчик Съветът по правата на индивида изиска от Москва информация за депортираните в Русия украински деца, което също ще влезе в мандата на българката. Тя стартира кариерата си като публицист в България, занимава се с репортажи и следствия за нарушавания на правата на индивида.

" А ми се прииска да взе участие в разсрешаването на тези въпроси, в доста случаи това са човешки нещастия ", споделя тя.

Работи като консултант на Върховния комисар по правата на индивида към Организация на обединените нации и в Организацията за сигурност и съдействие в Европа, където се занимава главно с трафик на хора, проверява нарушаване на правата на индивида по време на войните в Чечения и в Босна. В продължение на 10 години работи и за " Амнести интернешънъл ", била е отпред на мониторингови задачи за правата на индивида в Беларус в пика на митингите и в Донбас в Украйна.

" Отговарях за наблюдението, тя е мониторингова задача на Организация на обединените нации по правата на индивида точно в Украйна. Бях две години в Донбас, видях началото на този въоръжен спор, който по-късно прерасна в това, което знаем предходната година ", споделя Кацарова.

Мариана Кацарова е създател на премията наградата " Анна Политковская ", на дами правозащитнички от конфликтни зони. Руската журналистка, трансформирала се в знак на съветската съпротива против Владимир Путин, е близка другарка на Мариана. Сега работата и по правата на индивида в Русия ще приключи с два отчета - първият ще бъде показан през септември пред Съвета по правата на индивида в Женева, а вторият през октомври на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Вижте цялото изявление с Мариана Кацарова тук:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР