За първи път България стана домакин на международната лятна програма

...
За първи път България стана домакин на международната лятна програма
Коментари Харесай

Международна лятна академия “Форум глобални лидери” стартира за първи път у нас

За първи път България стана хазаин на интернационалната лятна стратегия за подготовка на бъдещи водачи ”Форум световни водачи ” (Preparing Global Leaders Forum - PGLF), която се организира в Американския университет в Благоевград от 12-и до 19-и август. Лятната лидерска академия, която е част от международната мрежа PGLF, събра на едно място над 30 отлични студенти и млади експерти от 20 страни от 5 континента с професори от водещи университети като Джорджтаун, Оксфорд и Сорбоната. В програмата в България се включват още лектори от обществения бранш и разнообразни представители на Неправителствени организации, бизнес и започващи компании като 9Academy, 356labs, Leanplum, Заедно в час, Viber, Enhancv, ClaimCompass, ProViotic, Sopharma, BMW, Сдружение 365.  

Международната лятна стратегия ”Форум световни водачи ”  се реализира за първи път в България след 6 години сполучливи издания в други страни с финансовата поддръжка на Американското посолство в България, Младежкия съвет към Посолството на Съединени американски щати, Фондация “Българска памет ” и Сдружение Три Шест Пет, както и с продуктовата поддръжка на Coca Cola, BMW и Hewlett Packard Enterprise. Медийни сътрудници на събитието са Кариери, Mladiinfo, b2b Media, Dir.bg и Forbes. Програмата в България се провежда от група доброволци от българската фондация с нестопанска цел “Глобални водачи ”, минали сполучливо редица интернационалните лидерски стратегии по света.

Първото издание на лидерската академия бе намерено публично от българският президент (2012-2017) Росен Плевнелиев, от президента на Американския университет в България доктор Стивън Съливан и от шефа на световната академична мрежа PGLF проф. Д-р Сам Потоликио. Президентът Плевнелиев, който е и специфичен дипломат на Американския университет в България, поздрави екипа на уредниците за сполучливо осъществената самодейност и се обърна към участниците с думите: “Специално пристигнах тук, с цел да се срещна с вас и да стисна ръката ви, тъй като ви е грижа, тъй като вие действате, тъй като не ви е боязън да изразявате мнението си и тъй като се борите за постигате това, в което вярвате ”.

Той добави, че в света сега има два вида водачи - мощни и мъдри. Такива, които постановат решенията си посредством силови ограничения или популизъм и такива, които умеят да се вслушват в хората си и да вземат решения. Той насърчи младите делегати да бъдат водачи от втория вид и да развиват трите най-важни качества за бъдещите международни водачи - умеенето да слушаш, да се променяш и адаптираш към новата обстановка и и умеенето да взимаш сложни решения.

“С лидерската академия PGLF целим да променим парадигмата на водачеството, с цел да подготвим хора, които да влагат в развиването на общността, страната си и на света, в който живеят, вместо такива, които следват само личния си интерес “, съобщи шефът на световната академична мрежа PGLF и един от водещите преподаватели в програмата проф. доктор Сам Потоликио при откриването на академията в Благоевград.

Затова е нужно развиването на три съществени лидерски качества -  любознателност, увереност и опция за създаване на общественост. Това е и главната причина за организирането на лидерските академии PGLF - нуждата от развиването на тези фундаментални качества у бъдещите международни водачи.   “Мотивирани сме да намерим тези хора във всяка страна, които се отличават, само че не мислят за себе си като за водачи - ние имаме потребност от гении, с които да работим по разрешаването на международните проблеми. “, добави проф. доктор Потоликио. Той добави, че България има капацитет да се трансформира в един от световните центрове на интернационалната академична мрежа PGLF, поради демографията, местоположението и цялостния капацитет на страната и хората тук.

Програмата “Форум световни водачи ” е част от интернационалната мрежа за подготовка на млади водачи PGLF, като академиите се реализират още в Русия, Хърватия, Йордания и Бразилия. Мрежата за световни водачи PGLF към този момент имат над 1000 ученици от над 100 страни по света и има за цел да приготви ефикасни и новаторски водачи в разнообразни области за провокациите в обществения, неправителствен и частен бранш.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР