За първи път българите ще избират едновременно президент и народни

...
За първи път българите ще избират едновременно президент и народни
Коментари Харесай

Трети избори за годината: правилата за гласуване 2 в 1 и какво предстои

За първи път българите ще избират по едно и също време президент и народни представители. Докато президентските избори са постоянни, то парламентарните са изключителни и трети в границите на седем месеца в опит за реализиране на ново болшинство и постоянна поддръжка за промени в страната.

Социологическите прогнози са за балотаж на президентския избор и следващ фрагментиран парламент с шест или седем политически обединения. Очаква се оспорвана борба за второто, третото, четвъртото и петото място, в която от голяма важност ще бъдат неуловимите за анкетите преди вота гласове в чужбина. Предварителните оценки на организациите са за изборна интензивност сред 47 и 58%, което е повече от предходните избори през юли и покрай тази от април.

По предварителни данни на Централната изборна комисия гласоподавателите по лист са 6 708 189 души. Кандидатпрезидентските двойки са 23, а претендентите за депутати - 5067, издигнати от 27 партии или обединения.

По закон гласуването е наложително, само че глоба за нарушаване няма. На парламентарните избори още веднъж може да се гласоподава с преференция - отбелязване на желание за претендент за народен представител, което разрешава да се пренареждат кандидатските листи. Прагът за годност на преференциите е 7%, т.е. листата ще се размества, в случай че някой от номинираните е събрал поддръжка от повече от 7 на 100 от гласувалите за издигналата го партията или коалиция. Номерата на партиите, обединенията и инициативните комитети в бюлетината са от 1 до 100, а на претендентите - от 101 нагоре.

Гласуването стартира в 7 ч. и завършва в 20 ч. Изборният ден може да бъде продължен по преценка на Централната изборна комисия (ЦИК), в случай че в 20.00 часа пред изборните пространства има искащи да гласоподават, само че най-вече с един час - до 21 ч. Първите планирани резултати на социологическите организации се чакат към 20 ч. през днешния ден, формалните резултати от президентските избори - на 16 ноември, а разпределението на мандатите в Народното събрание - на 18 ноември.

Наблюдатели са записали 20 организации. Акредитираните социологически организации са четири - " Алфа Рисърч ", " Галъп интернешънъл ", " Маркет линкс " и " Тренд ".

Какви са ограниченията против COVID-19

Вотът се организира още веднъж в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура и ограничаващи ограничения, само че за гласоподаване няма да се изисква зелен документ, какъвто е нужен за посещаването на множеството обществени места на закрито. Удостоверения няма да се изискват и членовете на комисиите.

В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната изборна комисия (СИК) по непрекъснат или сегашен адрес (ако е декларирал авансово такова желание). Учениците и студентите постоянно образование могат да гласоподават в секция по желание в обитаемото място, където учат, в случай че то е друго от непрекъснатия им адрес. Поставените под карантина поради ковид още веднъж ще могат гласоподават с преносима изборна кутия, като заявки могат да се подават и в изборния ден.

Заради изключителната епидемиологична конюнктура още веднъж би трябвало да се съблюдават няколко съществени правила - в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата, всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 метра, постоянно да се дезинфекцират постоянно докосвани повърхности, в това число и машините и химикалките, прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват.

За да бъде открита самоличността му, гласоподавателят демонстрира персоналната си карта и я слага на масата пред членовете на комисията, а те сверяват данните, без да я пипат. За да бъде разпознат, гласоподавателят ще бъде инструктиран да смъкна защитната маска за малко.

Химикалките, които ще се употребяват от гласоподавателите за сключване в изборните описи, ще се дезинфекцират.



Екраните на машините от време на време ще бъдат почиствани със алкохол. На входовете на секциите и наоколо до устройствата ще бъдат сложени дезинфектанти, само че ЦИК предлага да не се употребява гел директно преди гласоподаване, а гласоподавателите да дезинфекцират ръцете си по-късно или да носят ръкавици.

Как се гласоподава с машина за два избора

За повторно в огромните секции в страната и чужбина - с 300 и повече гласоподаватели, ще се гласоподава единствено с машини. Устройства ще има в 9399 секции в страната, като поради огромния брой гласоподаватели в 2121 от тях ще са по две, като и в 208 секции в чужбина, където на всички места ще са по две. В дребните секции - т.е. в селата и на множеството места зад граница, още веднъж ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини.

И за президент, и за парламент гласоподавателят ще гласоподава единствено на една машина и с една карта. Подаването на гласа е като боравене с банкомат, а устройството е с ограничители, с цел да не се вижда изборът. Избирателят получава карта, която може да употребява единствено един път. Тя се слага в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза на половина, а не цялата като в банкомата, и се чува тракване.

 Трети избори за годината: разпоредбите за гласоподаване 2 в 1 и какво следва
© Лили Тоушек

След това на екрана на машината се зарежда и гласоподавателят първо би трябвало да избере дали да гласоподава и в двата вота или единствено за един от тях. Може да се избере единствено една от опциите, а при неточност гласоподавателят може единствено един път да се поправи. След " Потвърждавам " се зарежда бюлетината за избор на президент и вицепрезидент, която е от две страници, който се сменят посредством натискане на " Следваща страница " и надлежно " Предишна страница ". Изборът се маркира с допиране върху екрана в съответното поле, след което се маркира и поле " Към избори за Народно събрание ".

Така се пресъздава бюлетината за избор на депутати, която е две или три страници, които се сменят по същия метод. От лявата страна са ситуирани имената на партиите и обединенията, издигнали претенденти за депутати, самостоятелните претенденти, в случай че има такива в съответния регион, както и опцията " Не поддържам никого ". От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се означи преференция за желан претендент от листата (номерът може да се ревизира авансово на разлепените пред секциите описи с кандидати). Ако няма маркирана преференция, гласът се брои за лидера. И този избор се маркира посредством натискане върху екрана.

След това гласоподавателят би трябвало да натисне " Преглед ", да види изписан избора си и да продължи с " Гласуване " или " Промени избора ", като вторият надпис е опция да направи промяна, в случай че е позволил неточност.

След като гласоподава, би трябвало да изчака машината да разпечата две разписки с друга дължина за двата вота, които след това пуска в една непрозрачна кутия, и след сигнал от машината да извади картата. Накрая се подписва в изборния лист.

Избирателят няма право да снима вота си. Ако има потребност от подпомагане, член на комисията може да му помогне, само че единствено в случай че стои на най-малко 2 метра от машината без да има видимост към нея. Очаква се машината да се изключи, в случай че той не е дал своя вот в границите на 5 минути.

Как се гласоподава с бюлетина

С хартиени бюлетини ще се гласоподава в дребните секции - с под 300 гласоподаватели, при гласоподаване с преносима изборна кутия, в лечебни заведения, в домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги и на плавателни съдове под българско знаме.

При изключителни условия и след решение на ЦИК в огромните секции също може да се премине към гласоподаване с бюлетини.

Изборът на президент и на депутати става с две обособени интегрални бюлетини, като гласоподавателят би трябвало да каже на комисията в кои избори желае да взе участие. Всяка бюлетина е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на изборната комисия. В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

Бюлетината за президентските избори включва лист на кандидатските двойки и опцията " Не поддържам никого ". От лявата страна на бюлетината за избор на народни представители са вписани наименованията на всички партии и обединения, записали претенденти за депутати, имената на самостоятелните претенденти и опцията " Не поддържам никого " ; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 нагоре, т.е. за претендентите за народни представители в съответните листи.

Гласува се единствено в тъмната стаичка. Избирателят отбелязва вота за президент и вицепрезидент, като знак " Х " или " V " в квадратчето с номера на определената от него двойка или в това на опцията " Не поддържам никого ". Отбелязването е фактически единствено в случай че е с писалка, пишеща със наследник цвят.

 Трети избори за годината: разпоредбите за гласоподаване 2 в 1 и какво следва
© Велко Ангелов

Вотът за парламент се отбелязва по същия метод - със знак " Х " или " V " в квадратчето с номера на партия, коалиция или самостоятелен претендент за народен представител или в това на опцията " Не поддържам никого ". Същото е и изискването за реалност - отбелязването с тези знаци да е с писалка, пишеща със наследник цвят. По предпочитание гласоподавателят може да означи и преференция, т.е. глас за желан претендент за народен представител, като сложи " Х " или " V " в съответното кръгче. Преференцията е действителна, в случай че е маркирана единствено в едно кръгче със съответния знак. Ако няма маркирана преференция, гласът се брои за лидера на листата.

Всяка от бюлетините се сгъва настрана и по този начин, че да не се вижда отбелязването. Препоръчително да се сгъне два пъти, като от горната страна остане мястото за печати, където да се сложи втори на излизане. Не се демонстрира вотът, тъй като в противоположен случай гласът ще бъде нереален и няма да се брои. Бюлетините се пускат в разнообразни транспарантни урни. Едва по-късно гласоподавателят поставя автограф в изборния лист.

Ако гласоподавателят допусне неточност при гласоподаване, той връща сгъната сбърканата бюлетина на СИК и получава нова за същия тип избор. Това право се дава единствено един път.

На изборите е неразрешено

Предварително разпределяне на изборни бумаги и материали.

Изнасянето на изборните кутии, изборните описи и бюлетините отвън изборното помещение.

Гласуването отвън изборното помещение като се изключи случаите за гласоподаване с преносима изборна кутия.

Присъствието в тъмната стаичка за гласоподаване на други лица с изключение на гласоподавателя като се изключи случаите, в които е позволено гласоподаване с компаньон.

Присъствието на други лица на разстояние по-малко от 3 метра от тъмната стаичка за гласоподаване, когато в нея има гласоподавател.

При гласоподаване с машина други лица с изключение на гласоподавателят да бъдат на по-малко от 2 метра разстояние, да имат видимост към екрана й и маркирания избор.

Заснемането на метода на гласоподаване, като се употребяват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лева

Разгъването на бюлетината след попълването и преди стартирането й в изборната кутия по метод, който разрешава да се види методът на гласоподаване.

Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, рискови за живота и здравето на жителите.

Да се правят дейности пред и в изборното помещение, които накърняват положителните нрави и публичния ред.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР