За първи път американски биолози успяха да измерят сърдечният ритъм

...
За първи път американски биолози успяха да измерят сърдечният ритъм
Коментари Харесай

Измериха пулса на син кит

За първи път американски биолози съумяха да измерят сърдечният темп на наследник кит – най-голямото живо създание на земята.

Резултатите от проучването са оповестени в списанието „ Proceedings of the National Academy of Sciences ”, заяви РИА Новости, представена от БГНЕС.

Синият кит е най-голямото животно на Земята. Той има и най-голямото сърце, която тежи приблизително към един звук. Ясно е, че такава голяма кръвна помпа не е в положение да се свива със същата периодичност, с която сърцето пулсира при по-малки животни. Предполагаше се, че нормално създава от 5 до 20 удара в минута, само че до неотдавна не беше допустимо да се мери пулсът на наследник кит. Учени от Станфордския университет най-сетне съумяха.

След като се приближиха до кит в залива Монтерей в Калифорния с надуваема лодка, откривателите инсталираха свръхчувствителни датчици на четири вендузи наоколо до лявата перка на животното. Цял ден датчикът записва сърдечната периодичност на кита, употребявайки електроди, вградени в центъра на две вендузи. След като електронното устройство се отдели от кита, биолозите го прибраха от повърхността на залива и разшифроваха записа.

“Нямахме концепция дали това ще проработи. Бяхме скептично настроени даже когато видяхме данните ”, споделя водещия създател на публикацията Джеръми Голдбоген.

По-рано датчиците са били сполучливо тествани върху дребни китове, живеещи в плен. Но да ги инсталирате на най-голямото животно in vivo, беше по-трудна задача.

Сърцето на кита е ситуирано по-близо до долната страна на тялото. Но, сините китове съвсем в никакъв случай не се прекатурват по тил и единствено чувствителността на конфигурираните датчици е помогнала за премерване на пулса „ откъм гърба “.

Получените данни демонстрират, че сърцето на кита може да работи в разнообразни режими. Когато животно се гмурка, сърдечната му периодичност се забавя до четири удара в минута, от време на време достигайки най-малко два удара в минута. Когато храната се употребява на дълбочина, сърдечната периодичност се усилва, само че по-късно още веднъж се забавя. Пулсът на зрял наследник кит пораства непрекъснато, когато се изкачва на повърхността, където китът диша, възстановявайки равнището на О2 в тялото. В това състояние пулсът му е сред 25-37 удара в минута.

Учените считат, че това е абсолютният най-много за животно с такава маса. „ Тези животни, които съществуват при рискови физиологични условия, ще ни оказват помощ по-добре да разберем рестриктивните мерки на биологичния размер “, споделя Голдбоген. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР