За първи на български са преведени автобиографичните есета на Вирджиния

...
За първи на български са преведени автобиографичните есета на Вирджиния
Коментари Харесай

Автобиографичните есета на Вирджиния Улф са издадени за първи път на български

За първи на български са преведени автобиографичните есета на Вирджиния Улф, заяви издателство " Кръг ". Сборникът " Мигове от живота " излезе откакто литературния свят означи на 25 януари 141 години от рождението на британската писателка.

Петте мемоарни текста са преведени от Иглика Василева, която е създател на предговора на " Мигове от живота ". В него тя отбелязва: " Както в романите, по този начин и тук Улф гледа на личността като на постоянно подвластна на невидими сили - някои връхлитат внезапно, други, едвам появили се, изчезват, само че всичко е в непрестанно придвижване, даже предишното не е статично, а обект на промени съгласно съзнанието, което го възкресява ". " Писана четири десетилетия, само че оповестена години след гибелта на Улф, тази единствена нейна мемоарна творба дава нов взор към достоверния глас на авторката на " Вълните ", " Госпожа Далауей " и други Читателят вижда суровият материал на нейното творчество, както и метода, по който тя го преработва в книгите си. Този автобиографичен материал не изяснява прозата на Улф, само че сигурно подкрепя вникването в нея ", прецизират от " Кръг ".

Сборникът съдържа пет елементи. " Спомени " и " Щрихи от предишното " са отдадени на ранните й години. Първата част Улф написа през 1907-а, когато е единствено на 21 години. Замисля я като биография на сестра си Ванеса, само че тя се оказва по-скоро роман за общото им детство и юношески години. Ключовата част " Щрихи от предишното " е създавана с спирания в края на кариерата на Улф, до момента в който тя си почива от изтощителната работа върху биографията на своя другар Роджър Фрай, само че и мощно потисната заради надвисналата опасност от идната Втора международна война.

Следват още три елементи - " Хайд парк Гейт 22 ", " Старият Блумсбъри " и " Сноб ли съм? ", писани сред 1920 и 1936 година особено за по този начин наречения " Клуб на спомените " - група близки другари, които се събират и си приказват за предишното с обещанието, че ще бъдат оптимално почтени.

Герои в тези автобиографични бележки са и доста съвременници и звезди, които са посещавали родния дом на Улф. Сред тях са политици, икономисти, философи, писатели, поети, художници. Те играят роля в оформянето на младата Вирджиния в построен създател.

 Излиза неиздаден в България разказ на Вирджиния Улф Излиза неиздаден в България разказ на Вирджиния Улф

Вирджиния Улф (1882-1941) е основна фигура в международната литература.Творчеството и е израз на новаторските търсения от 20-те години на ХХ век. Членувала е в известния кръг " Блумсбъри ", учреден от татко й Лесли Стивън - също почитан публицист. Улф, като лице на модернизма и изявена феминистка в тогавашната консервативна Англия, оставя след себе си няколко романа, голям брой разкази, есета, 4000 писма и 30 тома дневници.

 Какво не знаем за Вирджиния Улф Какво не знаем за Вирджиния Улф

" Дневник " разгласява началото на есето " Щрихи от предишното ", предоставено на редакцията от издателство " Кръг ".

Из " Мигове от живота " от Вирджиния Улф

ЩРИХИ ОТ МИНАЛОТО

 Мигове от животаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Преди два дни - по-точно в неделя, 16 април 1939 - Неса ми сподели, че в случай че незабавно не стартира да пиша спомените си, скоро напълно ще остарея за това. На осемдесет и пет всичко се не помни - виж злощастния случай с лейди Стрейчи. Тъй като извънредно ми беше писнало от биографията на Роджър Фрай, която пишех тогава, взех решение да прекъсна за две-три сутрини и да нахвърлям някакви линии от предишното. Трудностите бяха няколко.

Първо, големият брой неща, които помня, и второ, съществуващите разнообразни способи за писане на записки. Аз, като неутолим четец на записки, знам доста разнообразни способи. Но в случай че реша да ги прегледам и да проучвам техните достолепия и дефекти, сутрините ми - не можех да си разреша повече от две, най-вече три - щяха да свършат. Затова, без даже да помисля какъв метод да избера, безусловно сигурна, че методът самичък ще се намести, а в случай че това не стане, надали ще има значение, аз започнах: първият спомен Червени и лилави цветя на черен декор - роклята на майка ми; тя седеше във трен или в омнибус, а аз бях в скута ù.

Затова виждах цветята, които носи, напълно отблизо; и още виждам лилавото, аленото и синьото, по този начин си мисля, на черен фон; би трябвало да са били анемонии, по този начин допускам. Сигурно сме пътували към Сейнт Айвс или, по-вероятно, сме се прибирали в Лондон, съдейки по вечерната светлина. Но от художествена позиция е по-подходящо да предположим, че отиваме в Сейнт Айвс, тъй като това ще ни води до другия ми спомен, който сякаш е моят първи спомен и в действителност е най-важният от всички други. Ако животът имаше основа, върху която да стои, в случай че е купа, която човек цялостни и цялостни, и цялостни, тогава без подозрение моята купа стои върху този спомен.

Лежа полузаспала, полубудна в леглото в детската стая на Сейнт Айвс. Чувам вълните да се блъскат, едно, две, едно, две, след това плисват върху брега и се разрушават, едно, две, едно, две, зад жълтия транспарант. Чувам жълтия транспарант да влачи дребното си жълъдче по пода, когато вятърът го издуха на открито. Лежа и чувам този плясък, и виждам тази светлина, и усещам, съвсем невероятно е да съм тук; изпадам в най-чистия вероятен възторг.

Прекарвам часове в опит да опиша това по този начин, както би трябвало да бъде разказано, с цел да предам възприятието, което и до момента е още мощно в мен. Но ще се проваля (освен в случай че не ме споходи огромен късмет); съгласно мен шанс ще ме споходи само в случай че стартира с описанието на самата Вирджиния.

Тук стигам до една от компликациите пред създателя на записки и до една от аргументите - а аз съм чела доста мемоарни книги - множеството от тях да са несполучливи. Те изпускат индивида, на който са се случили нещата. Причината е, че е доста мъчно да опишеш което и да е човешко създание. Затова те ти споделят: " Ето, това се случи ", само че не споделят по какъв начин е изглеждал индивидът, на който се е случило. А събитията не значат нищо, в случай че преди този момент не знаем на кого са се случили.

Тогава коя съм аз? Аделайн Вирджиния Стивън, втората щерка на Лесли и Джулия Принсеп Стивън, родена на 25 януари 1882-ра, потомка на доста хора, някои известни, други неизвестни; родена в огромно семейство, с родители не богаташи, само че състоятелни, родена в края на деветнайсети век - свят на хора, живо общуващи между тях, образовани, писмовни, гостоприемни, красноречиви; тъй че в случай че желая, бих могла тук да си дам труд и да опиша доста неща, свързани освен с моята майка и татко, само че и с чичовци и лели, братовчеди и другари.

Но не знам какъв брой от всичко това или каква част от него ще ме накара да усещам това, което усетих в детската стая на Сейнт Айвс. Не знам до каква степен се разграничавам от останалите хора. Това е друга компликация пред създателя на записки. За да опишеш някого правдиво, би трябвало да имаш база за сравнение; каква бях - интелигентна, глупава, хубава, грозна, буйна, студена?...

Отчасти заради обстоятелството, че в никакъв случай не съм ходила на учебно заведение, в никакъв случай не съм се съревновавала по никакъв метод с деца на моята възраст, в никакъв случай не съм могла да съпоставям качествата и минусите си с тези на други хора. Но несъмнено, има една външна причина за силата на това първо усещане: усещането от вълните и жълъда на транспаранта; възприятието, както от време на време си го разказвам сама на себе си, е, че лежа в гроздово зърно и мечтателствам през полупрозрачно жълто покривало, което се дължи частично и на дългите месеци, прекарани в Лондон. Промяната към детската стая беше огромна. Имаше го и дългото пътешестване с трен, и вълнението. Спомням си тъмнината, светлините, възбудата, до момента в който се качвах в леглото.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР