За първата половина на годината фискалният резерв на България възлиза

...
За първата половина на годината фискалният резерв на България възлиза
Коментари Харесай

Фискалният резерв се е стопил с 356 млн лева

За първата половина на годината фискалният запас на България възлиза на 10,83 милиарда лева Това излиза наяве от данни на Министерството на финансите (МФ).

Само 5 месеца по-рано обаче, към края на януари, фискалният запас е бил 11,2 милиарда лева, което е понижение от 356 млн. лева.

От МФ са обяснили, че понижението се дължи главно на изплатените през май 2018 година от Държавен фонд " Земеделие " над 441,2 млн. лева директни заплащания към селскостопанските производители за Кампания 2017 по Схемата за заплащане за селскостопански практики, които са удобни за климата и околната среда - зелени директни заплащания. " Предвид периодите за узаконяване, верифициране и заявяване на изплатените средства за възобновяване от Европейска комисия, изплащането на средствата по ОСП и другите стратегии и фондове на Европейски Съюз е съпроводено от известно софтуерно време, след което Европейска комисия дейно възвръща направените разноски от националния бюджет ", прецизират още от финансовото ведомство.

По-детайлен взор върху данните демонстрира още, че размерът на фискалния запас към 31 октомври 2017 година е малко над 12. милиарда лева, което е понижение с 1,2 милиарда лева От МФ обясниха, че мъчно може да се направи прецизна оценка на всички преводи за посочения интервал, които се отразяват в изменение размера на наличностите, респективно размера на вземанията от Европейска комисия за сертифицирани разноски, задатъци и други, които въздействат в нарастване или понижение на размера на фискалния запас.

" Но може да се уточни, че с най-важен принос за чистото понижение на размера на фискалния запас за обсъждания интервал са изплатените през месец януари 2018 година погашения по ДЦК, издадени на вътрешния пазар, в размер на 1,05 милиарда лева в сходство със спецификата на календара по обслужването на ДЦК ", прецизират от финансовото ведомство.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР