За първата година от мандата си президентът Румен Радев е

...
За първата година от мандата си президентът Румен Радев е
Коментари Харесай

Маршрутите на Румен Радев през първата президентска година

За първата година от мандата си президентът Румен Радев е направил 22 визити зад граница, като е посетил Белгия, Малта, Германия, Ватикана, Италия, Гърция, Румъния, Полша, Черна гора, Франция, Съединени американски щати, Азербайджан, Кипър и Австрия, демонстрира информация на президентството, предоставена на " Дневник ". Следващото посещаване на президента ще е в Армения.

Първото аудиенция, при която Радев и делегацията пътуваха с военния аероплан " Спартан ", бе в Брюксел. Такива визити след встъпването си в служба са създали и предшествениците му Росен Плевнелиев и Георги Първанов.

За една година Радев има общо четири визити в Брюксел, една от които е за среща на държавните водачи на страните от НАТО. Президентът показва страната ни и на четири съвещания на Европейския съвет по време на служебното държавно управление " Герджиков ", на които предлага и съумява да вкара Кохезионната политика като приоритет в Римската декларация, слага въпроса за единна позиция на Европейски Съюз при външна интервенция (на страна отвън Европейски Съюз - бел.авт.) в изборния развой на държава-членка от Европейски Съюз, желае действителна взаимност на страните на първа линия във връзка с миграционната рецесия и нужда от проверка на Дъблинското съглашение, както и обосновава нуждата от приемане на България в Шенген, показват от президентството.


За една година Радев има две аудиенции при папа Франциск, като води делегацията във връзка деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност – 24 май. Тогава на аудиенцията не участват духовници. По два пъти е посетил и Германия, Франция, Италия, Малта и Полша.

Българският президентът е имал публични визити по покана на президентите на Германия, Гърция, Румъния, Италия, Черна Гора, Полша, Франция, Азербайджан и Кипър. По покана на Радев България са посетили президентите на Франция Еманюел Макрон, на Швейцария Дорис Лойтхард и на Черна гора Филип Вуянович, както и ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск. В телефонен диалог м.г. Радев предложения съветския си сътрудник Владимир Путин да направи публично посещаване у нас във връзка навършването на 140 години от Руско-турската освободителна война и Освобождението на България от турско иго. По време на визитата си в Съединени американски щати Радев предложения и Доналд Тръмп на посещаване у нас.

 Президентът Румен Радев беседва с австрийския канцлер Себастиан Курц във Виенската филхармония.
© Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев беседва с австрийския канцлер Себастиан Курц във Виенската филхармония.

" Българската външна политика би трябвало да се формулира у нас и да се отстоява на открито, а не противоположното " и " Печелене на другари и сътрудници, а не врагове " са правилата на външната политика на Румен Радев, показват от президенството. Президентът е приел на " Дондуков " 2 държавни и държавни ръководители на Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Гърция, Норвегия, Южна Корея и Япония. На разнообразни интернационалните конгреси той е имал двустранни срещи с държавните и държавни ръководители на Австрия, Германия, Хърватия, Унгария, Латвия, Холандия, Полша, Словения, Косово, Украйна, Иран, Узбекистан, Йордания и Азербайджан.

За една година Румен Радев е взел присъединяване в шест интернационалните форума - 72 сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации (Ню Йорк), Световна среща за битка с климатичните промени " Една планета " (Париж), Международна конференция по сигурността (Мюнхен), Среща на върха на НАТО (Брюксел), Среща на върха по самодейността " 3 морета " (Варшава) и Среща на групата Арайолуш (Малта). Под егидата на българския президент са се провели бизнес конгреси в Берлин, Букурещ и Варшава.

Румен Радев се е срещнал с българските общности в Германия, Съединени американски щати, Франция, Гърция, Румъния, Полша и Кипър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР