За първата година от мандата обнародвах 86 закона, като на

...
За първата година от мандата обнародвах 86 закона, като на
Коментари Харесай

Президентът Радев в отчета си: Започнах нормализирането на отношенията с Русия

За първата година от мандата обнародвах 86 закона, като на 5 от тях постанових несъгласие, съобщи президентът Румен Радев, представяйки доклада за първата година от своя мандат. „Упражних това пълномощие в полза на български жители. 4 от ветата бяха преодолени, при две вета са реализирани резултати – при закона за концесиите и при закона за бюджета на НЗОК за 2018 година анулацията на мораториума запази живота на голям брой тежко заболели. Сезирах Конституционния съд по отношение на СЕТА “, съобщи Радев.

В доклада той дава висока оценка за служебното държавно управление на проф. Огнян Герджиков: „ Мандатът стартира с образуване на служебно държавно управление. Кабинетът на „ Герджиков “ извърши безупречно главната си задача. Подписан бе Национален рамков контракт в опазването на здравето, държавното управление събра десетки милиони просрочени вземания, бе спряна процедурата по концесиониране на Летище „ София “. Отмени се наредбата за интеграция на чужденци. Редовното държавно управление обаче побърза да я възобнови. След извършени съвещания с всички парламентарно показани политически сили, връчих мандат на водача на ГЕРБ Бойко Борисов.“

През първата година започнах нормализирането на връзките с Русия, сподели Радев. Вярвам, че 2018 година е опция да изведем българо-руските връзки от ледената ера, в която ги заварих.

„ През годината одобрих част от поканите и реализирах 22 визити зад граница. От февруари до май представлявах България на 4 съвещание на Европейския съвет “, сподели още Румен Радев.

Не съумях да убедя ръководещите за проверка на признатия от тях Национален проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт, акцентира президентът. „ Проблемите на персоналния състав остават нерешени. Постигнатото от министъра на защитата нарастване на заплатите се разминава с упованията. Това, което не съумях да свърша, бе да убедя ръководещите за проверка на признатия от тях Национален проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт. Планът ще бъде прегледан едвам през септември, само че с неразбираем резултат “, съобщи Радев.

Основен акцент в работата на Радев е било отстояването на суверенитета и сигурността на България. Според него те не са даденост. Президентът посочи, че огромна част от напъните му са били отдадени на създаване на ефикасен антикорупционен модел. „ Цялата истина за КТБ жителите чакат от съда. Приетият антикорупционен закон е слаб. Ръководството на антикорупционния орган ще се избира от Народното събрание, който избира държавното управление. Това занапред слага под въпрос неговата самостоятелност. Видно е, че и отсега нататък битката с корупцията ще се води от жителите и медиите. България е в сериозен миг от своето развиване. Председателството не анулира дебата. Председателството не е оправдание за безучастие по болните за българина тематики “, сподели още Румен Радев.

Парламентарната република атрофира, съобщи още президентът. „ Парламентът се трансформира в нотариат, който официализира решенията на държавното управление. Доверието към Народното събрание е сериозно ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права. Ще упорствам за бистрота на благосъстоятелност, управнически решение и харчене на обществени средства. Ще подтиквам публичния спор за свободата на словото. Ще работя за промяна в правосъдната промяна и антикорупционното законодателство. Въвеждането на електронното ръководство е без конкуренция и не може да бъде отлагано повече. Децентрализацията на общините е значима стъпка. Необходими се неотложни ограничения в системата на образованието, свързани освен със заплати и поправки на учебни заведения “, посочи Радев.

„ Предстоят значими визити у нас и зад граница. В сферата на сигурността ще упорствам за интегриран метод при решаването на проблемите в бранша. Планирането на защитата би трябвало да бъде изчерпателен и дълготраен развой. Ще проследявам за навреме създаване на Програмата за отбранителните качества 2030. Време е да се осъзнаем, че политиката за сигурност към този момент не е чисто боен въпрос, а нов подтик на интеграционните процеси в Европейски Съюз. Считам, че в идните месеци и години е нужно национално изпитание за превъзмогване на моралната рецесия на българското общество. Нейни чеда са и корупцията, и престъпността, и политическата незаинтересованост, и настъпленията против свободата на словото. Доказахме, че президент и вицепрезидент могат да работят дейно в екип “, сподели още Румен Радев.

Гледайте представянето на доклада ТУК

Очаквайте детайлности
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР