За палестинците в Газа това е домът на изцелението“. За

...
За палестинците в Газа това е домът на изцелението“. За
Коментари Харесай

Защо болницата al-Shifa в Газа е в центъра на войната на Израел?

За палестинците в Газа това е „ домът на изцелението “. За Израел това е основният команден център на Хамас.

Al-Shifa, най-голямата болница в анклава, в този момент е на пределна точка, борейки се да лекува хиляди пациенти, защото е под директна офанзива от израелската войска.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла „ Интензивни бомбардировки “ от израелските сили към лечебни заведения в Газа на фона на затъмнение „ Нямаме нищо “: Семействата търсят избавление от бомби в лечебните заведения в Газа Какви са следствията от израелското бомбардиране на лечебните заведения в Газа? Законни ли са офанзивите на Израел против лечебните заведения в Газа? завършек на списъка

Миналата седмица израелската войска бомбардира кола за спешна помощ пред болничното заведение, част от ескорт, който трябваше да транспортира пациенти от град Газа до граничния пункт Рафа, с цел да могат да бъдат лекувани в Египет. Петнадесет души са били убити при офанзивата, съгласно палестинското министерство на опазването на здравето, което е координирало пътуването с Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в Газа.

Human Rights Watch (HRW) съобщи, че нападението, при което бяха убити хора във и към колата за спешна помощ, би трябвало да бъде разследвано като допустимо военно закононарушение.

В понеделник беше обявено, че израелските сили още веднъж са се прицелили в болничното заведение, този път улучили система от слънчеви панели, която обезпечава електричество на основните й отделения. С съвсем останало гориво в резервоарите, с цел да поддържа единствения си генератор, в този момент е единствено въпрос на време болничното заведение да бъде принудена да изключи жизненоважно съоръжение като вентилатори и диализни машини, оставяйки пациентите да умират.

Ето какво би трябвало да знаете за ал-Шифа и за какво е ориентирана към нея:

Какво е al-Shifa?

Dar al-Shifa, безусловно преведено като „ дом на излекуване “, е най-големият и най-обширен медицински комплекс в линията, включващ три профилирани заведения: хирургия, вътрешни заболявания и акушерство и гинекология.

Разположен в северния квартал Ремал, покрай пристанището, мястото в началото е помещавало казарми на английската войска. Превръща се в болница през 1946 година, като претърпява поредни разширения под египетското ръководство и по време на израелската окупация през 80-те години.

Болницата се трансформира в избавителен пояс за хора, търсещи незабавна здравна интервенция. Подобно на всички лечебни заведения в обсадената линия – като се изключи йорданската полева болница, която получи здравна помощ по въздуха в среднощ в неделя –  й бяха отказани незабавно нужните доставки на медикаменти и гориво.

Той има потенциал да лекува 700 пациенти, само че сега лекарите лекуват 5000, съгласно неотдавнашен отчет на Лекари без граници, известни с френските си букви MSF. Хиляди хора, които са изгубили домовете си, живеят в коридорите на болничното заведение и в двора.

Вече претрупана, болничното заведение е наводнена с тела и ранени пациенти след бомбардировката предходната седмица в учебното заведение Абу Аси, ръководено от Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа (UNRWA). Жертвите се усилиха в неделя след една от най-тежките нощи на бомбардировки, следени до момента, при която израелските военни удариха 450 цели на север – в това число близкия бежански лагер Шати.

Д-р Маруан Абусада, началникът на хирургията на болничното заведение, сподели, че ал-Шифа може да предложи 210 кревати в естествени дни. В момента 800 пациенти чакат да бъдат признати, сподели той в изказване, предадено на Al Jazeera от неправителствената организация Медицинска помощ за палестинците (MAP).

Болницата също е с дефицит на личен състав. Израелските въздушни офанзиви убиха 150 медицински личен състав в линията.

Какви са изискванията сега?

„ На всички равнища се сблъскваме със здравословна злополука “, сподели доктор Абусада.

MSF, която достави на al-Shifa медикаментите и оборудването, които към момента има на склад, заяви, че хирурзите в болничното заведение оперират пациенти без болкоуспокояващи. Липсват кревати, хирурзите ампутират крака, до момента в който пациентите лежат на пода.

Без къде да държат пациентите в нехигиенични условия, пациентите, които са претърпели хирургични процедури, са изложени на висок риск от зараза. „ Имаме тип червей, наименуван бели мухи, който покрива раните след интервенцията. Те се появяват след един ден “, сподели доктор Абусада.

Работейки на празно място, болничното заведение едвам съумява да задоволи потребностите си, запазвайки електрозахранването за своето незабавно поделение, интензивно лекуване и операционни зали. „ Опитваме се интензивно да продължим да предоставяме услуги на пациентите, които се нуждаят от бъбречна диализа, незабавна катетеризация и … инкубатори, само че предоставяме нужния най-малко “, сподели лекарят.

В понеделник репортаж на Ал Джазира изобрази подиуми на безпорядък отвън и вътре в болничното заведение, с окървавени пациенти, подредени по коридорите. Току-що оповестила мъж за мъртъв, хирургът Сара Ал Сака приказва за живота, съня и събуждането в болничното заведение, работейки цели 72 поредни часа.

„ Всеки ден споделяме, че през днешния ден е най-лошият, а идващият ден е по-лош “, сподели тя, добавяйки по-късно, че няма задоволително фризери, в които да се съхраняват труповете. < /p>

През уикенда болничното заведение беше принудена да трансферира родилното си поделение в частната интернационална болница Ал Хелоу в град Газа. Приблизително 50 000 бременни дами са въвлечени в спора, съгласно Фонда на Организация на обединените нации за популацията в Палестина. Преждевременните раждания и спонтанните аборти се усилват заради страха и суматохата, породени от бомбардировките.

В северната част на Газа, където се намира болничното заведение, главните източници на вода – апаратура за обезсоляване и тръбопроводът от Израел – са затворени от началото на войната. В момента болничното заведение получава единствено солени подпочвени води, негодни за пиянство и хигиена. Според Организация на обединените нации единствено 5 % от потребностите на Газа от вода се задоволяват.

Защо е нападнат?

Ал Шифа е съществена цел за израелските сили, които настояват, че болничното заведение се намира над щаба на Хамас, въоръжената формация, която ръководи Газа от 2007 година

Миналия месец израелската войска пусна видео, което употребява композиция от сателитни изображения и анимирани графики, с цел да твърди, че разполага с разследващо доказателство за хипотетичното потребление от Хамас на болничното заведение подземен, с тунели, уреди и заседателни зали. Хамас отхвърли тези изказвания, за които сподели, че приютява повече от 40 000 разселени хора.

Не за първи път се основават връзки сред Хамас и ал-Шифа. След наземната атака на Израел през 2014 година в Газа, Amnesty International упрекна Хамас в осъществяване на „ смразяващи гръбнака “ жестокости против политически противници в изоставени елементи на болничното заведение, с цел да изтръгне самопризнания за съдействие. В по-ранен отчет правозащитната група също упрекна Израел във военни закононарушения по време на неговото навлизане, което умъртви повече от 2100 души.

Тогава също болничното заведение беше атакувана. Израел и Хамас си размениха виновността за детонацията в болничното заведение, която съгласно известията умъртви минимум 10 деца. Хамас упрекна за детонацията израелска офанзива с дрон, до момента в който Израел твърди, че е била породена от несполучлива палестинска ракета. Епизодът имаше нюанси на сходно оспорвана, само че доста по-смъртоносна детонация в арабската болница Ал Ахли предишния месец.

В сегашния спор Израел упрекна Хамас, че съхранява гориво за личните си интервенции, предотвратявайки влизането на повече доставки в ограничавания брой филантропични конвои, преминаващи през линията. Без електричество 16 от 35-те лечебни заведения в линията Газа са спрели да работят.

Какво следва за ал-Шифа?

Докато израелските сили се доближават, изгледите за ал-Шифа са мрачни. Към момента на писане израелските войски бяха отделили северна Газа от останалата част от анклава и се сражаваха с бойци на Хамас в сърцето на град Газа.

Израел упорства, че желае да победи Хамас, да унищожи хипотетичния щаб под болничното заведение и да преследва бойците на групировката. Той също по този начин съобщи, че желае да поеме контрола върху сигурността на линията в обозримо бъдеще.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР