За оздравяването на Топлофикация София ще се търси външна помощ.

...
За оздравяването на Топлофикация София ще се търси външна помощ.
Коментари Харесай

Бизнесът на общината

За оздравяването на " Топлофикация София " ще се търси външна помощ.

© Анелия Николова Близо 900 млн. лева са приходите на 18-те търговски сдружения (без болниците) за 2018 година, които ръководи Столичната община. Печалба от активността им обаче няма. Дори без 20-те млн. лева загуба на " Топлофикация София " общият финансов резултат е към нулата. " В момента задълженията на общинските сдружения са доста по-големи от тези на самата община ", уточни Владислав Панев от " Демократична България ". Наред с това ръководството им е обгърнато в мъгла - финансовите им доклади не се разгласяват постоянно и има неясноти за това по какъв начин се вземат избрани решения, какви поръчки се разпореждат и така нататък

А по принцип общинските сдружения би трябвало да са доста значим детайл от работата на общината, защото с изключение на приходите през тях може да се осъществят избрани политики - да вземем за пример по-масовото потребление на градския превоз понижава трафика и замърсяването на въздуха, озеленяването усъвършенства градската среда, а видеонаблюдението лимитира престъпността.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Реформа или не

Колко би трябвало да са общинските сдружения и има ли потребност от всички съществуващи все още? Този въпрос сложи Борис Бонев и даде образец с петте общински сдружения за пазари. " На някои от тях, единствено и единствено да им се откри някаква работа, им се трансферират несвойствени функционалности като ръководството на паркинги ", уточни той, имайки поради паркинга до стадион " Васил Левски " под шапката на " Пазари Запад ". Бонев счита, че съответно за пазарите може да има единствено едно общинско сдружение и по този начин да се спестят пари от заплати за чиновници и поддръжка на офиси.

" Разбира се, това е тематика, която може да се разисква ", съобщи и Елен Герджиков, само че обърна внимание, че при оптимизациите нормално се концентрират както отговорността, по този начин и опциите за злоупотреби. Той даде като добър образец за промяна " Софийски парцели ", което в предишното се свързваше главно със заменки и злоупотреби, а в този момент влага и генерира облаги.

Финанси на мрачно

" По отношение на публичността има още какво да се направи и всички сме подготвени да работим в тази посока ", признава Малина Едрева от ГЕРБ.

" Ще ви кажа от кое място потегля казусът - сдруженията сами си слагат задачите и сами си ги регистрират ", твърди Калоян Паргов от Българска социалистическа партия. Според Елен Герджиков това не е правилно, защото съветниците преглеждат и одобряват бизнес проектите и годишните финансови доклади. Паргов обаче е на мнение, че общинският съвет и администрацията на кмета би трябвало да слагат дилемите, които сдруженията да реализират.

" Ще сложа малко катран в меда, само че когато приказваме за бистрота, по какъв начин ви се коства фактът, че общински съветници нямат достъп до отчети за нередности в общинските сдружения с претекста, че информацията е изпратена до прокуратурата ", попита риторично Милка Христова, която беше консултант от Българска социалистическа партия и в предходния мандат, а в този момент ще е зам.-председател на съвета. Конкретният образец, който тя даде, е с отчет на дирекция " Вътрешен надзор " за открити нарушавания в " Чистота Искър ". Христова споделя, че в този момент още веднъж ще го изиска, като в това време предлага тримесечните доклади на всички общински сдружения наложително да се разискват в комисиите, а освен да се утвърждават.

Горещата " Топлофикация "

Най-големият проблем в общинската стопанска система без подозрение е " Топлофикация София ". Дружеството има над 670 млн. лева непокрита загуба и към 800 млн. лева отговорности по данни към 1 април 2019 година В същото време то обезпечава парното и топлата вода за стотици хиляди софиянци и няма по какъв начин да бъде оставено просто да банкрутира, а би трябвало да бъде реформирано и избавено. Точно по тази причина въпросът с ръководството му, което непряко (чрез назначените директори) реализира общинският съвет, е извънредно значим.

" Сега мениджмънтът на " Топлофикация София " е поверен на подопечни на външен за системата олигарх (бивши чиновници на Христо Ковачки - бел. авт.), подписват се непрозрачни контракти с дистрибутори на сила, които носят ясни вреди ", сподели Владислав Панев, съгласно който едно от първите неща, които би трябвало да направи новият общински съвет, е изборът на ново управление посредством конкурс.
По този мотив Елен Герджиков сподели, че не трябва да се упрекват хора единствено за това, че са работили някъде, и напомни, че още в края на мандата на предходния общински съвет единомислещо било взето решение да се започва процедура за одит и избор на външен мениджмънт на столичното парно. " Дори са водени диалози тази процедура да бъде под егидата на Европейската банка за възобновяване и развиване ", твърди той.

" Най-важното е първо да се направи един самостоятелен външен одит за метода, по който се е управлявало това сдружение, и по-късно да се реши кой е верният способ за ръководство - концесия, приватизация, външен мениджмънт, вътрешно ръководство или друго ", счита Борис Бонев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР