За отвличането на българския кораб съобщи донецката милицияНационалистите държали екипажа

...
За отвличането на българския кораб съобщи донецката милицияНационалистите държали екипажа
Коментари Харесай

„Азов“ похитили кораба ни „Царевна“, София отрича

За отвличането на българския транспортен съд заяви донецката милиция
Националистите държали екипажа като заложници

Плавателният съд е блокиран в Мариупол от 21 февруари

Националистите от украинския батальон “Азов” са завзели българския транспортен съд “Царевна”, държат моряците от екипажа като заложници и стрелят от палубите на плавателния съд. Това заяви сутринта Народната милиция на Донецката национална република (ДНР). Съобщението бе представено от ТАСС и РИА “Новости”.

Властите в София обаче опровергаха информацията.

“В морското пристанище на Мариупол отстъпващите останки от подразделения на украинските националисти похитиха два задгранични кораба - “Царевна” и “Лейди Аугуста”. Държейки като заложници екипажите на тези съдове, националистите от “Азов” стрелят от палубите им с минохвъргачки, гранатомети и друго оръжие. Съдбата на членовете на екипажите на въпросните съдове и здравословното им положение не е известно. Народната милиция на ДНР, взаимно с въоръжените сили на Руската федерация, подхващат всичко допустимо за спасяването на живота на принудително държаните от украински националисти моряци”, се показва известието на Народната милиция на ДНР.



Съобщението на Народната милиция на ДНР, съгласно което два задгранични кораба, единият от които “Царевна”, са били похитени от националистите от батальона “Азов”.

От Ситуационния център към българското Министерство на външните работи отхвърлиха известията в съветските медии, като показаха, че са в контакт с моряците ни и всички те са добре.

Подобно опровергаване даде и отбранителното ведомство в София. “Българските институции са в контакт с българските моряци и опровергават като подправена новината, публикувана в съветски уеб сайтове, че корабът е превзет”, съобщи шефът на пресцентъра на военното министерство Митко Димитров.

И Даниел Стефанов - шефът на компанията, която менажира “Царевна”, плаващ под малтийски байрак, опроверга известията за похищение на кораба. “Живи и здрави са всички от екипажа. Към момента няма никакво непознато наличие на борда. Мога да ви уверя, че новината за завладяването на кораба е безспорен фейк”, сподели Стефанов.

“Царевна” е блокиран в Мариупол от 21 февруари, когато дошъл в пристанището там, от което трябвало да отплава на 25 февруари, само че ден преди този момент стартира войната. Първоначално украинските управляващи не пускали корабите да отплават, а след това водите били минирани. Близки на моряците ни настояват, че украинските военни ги държат като жив щит.



Не изключва предумисъл в стартирането им
Турция проверява мините в Черно море


Хулуси Акар

Турция проверява събитията към появяването на дрейфуващи мини в Черно море, заяви през днешния ден турският защитителен министър Хулуси Акар, представен от ТАСС.

Той не изключи да има предумисъл в стартирането на мините в морето, в това число и поради вероятен проект да бъде оказан напън над Анкара да пусне през Босфора в черноморския басейн военни кораби на НАТО.

„ Имаме съмнение, че появяването на мините е съзнателно. Възможно е те да са били пуснати в границите на проект да ни бъде оказан напън, с цел да пуснем през проливите в Черно море миночистачи на НАТО. Но ние се придържаме към разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо и няма да пуснем в Черно море военни кораби, както и няма да допуснем Черно море да бъде въвлечено във войната “, безапелационен бе Акар.

Министърът сподели, че не е явен точният брой на дрейфуващите в морето мини. „ Не знаем кой ги е оставил, известно ни е, че те са съветско произвеждане, само че откриваме коя страна ги е оставила “, сподели Акар.

На 19 март съветската Федерална работа за сигурност заяви, че заложени от украинските сили към 400 мини по черноморския й бряг са се откъснали поради бурно време и плават свободно, като се насочват към Босфора. В края на март и началото на април край крайбрежията на Турция, в това число и в Босфора, бяха открити три мини, които бяха обезвредени.

Още една мина бе открита и край румънския бряг и също бе обезвредена.
Сергей Караганов, някогашен консултант на Елцин и Путин: С глобализацията в досегашния ѝ тип е свършено


Бивш консултант на президентите Борис Елцин и Владимир Путин, Сергей Караганов е почетен ръководител на московския мозъчен концерн Съвет за външна и отбранителна политика. Името му се свързва с редица основни хрумвания в съветската външна политика, от така наречен теория Караганов за правата на етническите руснаци, живеещи в чужбина, до правилото за “конструктивно разрушение”, прочут също като “доктрината Путин”.

Караганов е непосредствен както до Путин, по този начин и до външния министър Сергей Лавров, и е дефинирал доста от концепциите, които доведоха до войната в Украйна. Известен като външнополитически ястреб, той е последовател на тезата за “Велика Евразия” и на тесни връзки с Китай; счита, че дългото владичество на Запада в международните каузи е към края си.

“Труд” показва на читателите си изявление на Караганов пред водещото политическо английско списание “Ню стейтсман”, което ще разгласява в няколко елементи.

Продължение, предходната част -

- Вие персонално по какъв начин се чувствате? Измъчвате ли се от ставащото?
- Ние всички се усещаме като участници в едно голямо събитие в историята, и не става дума единствено за войната в Украйна. Става дума за краха на интернационалната система, зародила след Втората международна война и пресъздадена, под друга форма, след рухването на Съюз на съветските социалистически републики. Така че сме очевидци на рухването на една икономическа система - на международната икономическа система; с глобализацията в досегашния є тип е свършено. Всичко, което беше преди, не съществува повече... Аз персонално съм извънредно сломен. Работих за основаването на една витална и почтена система, само че аз съм част от Русия, така че желая да победим, каквото и да значи това.

- Не се ли опасявате на моменти, че това може да се окаже възраждането на западната и американската мощност, че Украйна може да даде подтик към обновлението на американската империя?
- Не имам вяра. Проблемът е, че през последните 500 години мощта на Запада се основаваше на военната надмощие на европейците. Тази основа стартира да ерозира през 1950-те и 1960-те. Сривът на Съюз на съветските социалистически републики сътвори за миг усещането, че западната надмощие се възражда, само че в този момент с нея е свършено, тъй като Русия ще продължи да бъде значима военна мощ, а Китай също се трансформира в първокласна военна мощ. Така че Западът в никакъв случай няма да се възвърне, а и няма значение, в случай че почине: западната цивилизация ни донесе огромни богатства, само че в този момент хора като мен и други слагат под въпрос моралните устои на тази цивилизация. В геополитически подтекст Западът ще има приливи и отливи. Може би шоковете, които изживяваме, ще възродят по-добрите качества на западната цивилизация и ние още веднъж ще забележим на власт хора като Рузвелт, Чърчил, Аденауер, Дьо Гол и Бранд. Но непрестанните шокове значат също, че в сегашната є форма, демокрацията в множеството европейски страни няма да оцелее, тъй като при изискванията на огромни тествания, демокрациите постоянно залиняват или се трансформират в автокрации. Тези промени са неизбежни.

(Превод Стоян Гяуров)

Решението се чака на срещата през юни
НАТО възнамерява непрекъснати сили по границите си


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО работи по проекти за непрекъснато военно наличие по границите си в опит да се бори с бъдеща съветска експанзия. Това съобщи в изявление за английския в. “Телеграф” генсекът на пакта Йенс Столтенберг.

“НАТО е в разгара на доста фундаментална трансформация”, която ще отразява “дългосрочните последици” от дейностите на съветския президент Владимир Путин, декларира Столтенберг в изявлението.

“Това, на което сме очевидци през днешния ден, е нова действителност, нова норма за европейската сигурност. Затова поискахме от нашите военни командири да ни дадат разновидности за това, което назоваваме пренастройване, дълготрайно пригаждане на НАТО”, споделя още Столтенберг.

Той показва, че решенията за пренастройване ще бъдат взети на среща на върха на НАТО през юни в Мадрид.

На 24 март Столтенберг разгласи, че в отговор на събитията в Украйна НАТО ще ускори военното си наличие на източния си фланг по море, суша и въздух, а също и противовъздушната защита и киберзащитата. Обявено бе и основаването на четири спомагателни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР