За отстраняването на независимия общински съветник Борис Бонев от Председателския

...
За отстраняването на независимия общински съветник Борис Бонев от Председателския
Коментари Харесай

ДБ: Абсурдно е да бъдем обвинявани, че сме изключили някого от Председателския съвет

За отстраняването на самостоятелния общински консултант Борис Бонев от Председателския съвет на Столичния общинския съвет, от " Спаси София " укориха членовете на " Демократична България ". Те упорствали Бонев да не бъде част от консултативния орган, в който вземат участие представители на всички политически сили и който дефинира дневния ред и целите на СОС. Actualno.com потърси мнението на Методи Лалов от групата на " демократична България ". Ето какво показа той:
Г-н Лалов, по какъв начин се стигна до драмата?
В Председателския съвет участват зам.-председателите на СОС и ръководителите на политическите групи или упълномощени от тях лица. На първото съвещание на Педседателския съвет на новия Общински съвет присъстваше и Борис Бонев. Тогава ръководителят на СОС Елен Герджиков ни уведоми, че Бонев не е представител на политическа мощ, само че защото Председателският съвет е отворен за всички съветници, няма спънка да участва и той. Оттогава Бонев участва всякога. Нещо повече, той освен участва, само че и гласоподава. Никога не съм се противил да участва някой различен. Единствено държах на концепцията да е ясно кой може да участва.
Откъде потегля раздора?
Преди няколко съвещания обсъждахме присъединяване на общинските съветници в трите така наречен фонда – Общинския приватизационен фонд, Общински гаранционен фонд и Управителния съвет на общинския приватизационен фонд. Там, съгласно сегашните правила, вземат участие 31 общински съветници, които взимат по 4 000 лв. месечно. От другите политически сили желаеха да се усилят съветниците от 31 на 33, с цел да може да взе участие в такава конструкция и Борис Бонев. „ Демократична България “ съобщи и гласно и документално, че сме срещу. Изложихме причини, че няма справедлива нужда да се усилва броя, защото няма данни за нарастване на работата или друго натоварване, че да би трябвало да увеличим с още двама общинските съветници там и обществото да заплаща още 8 000 лева хонорари за тях.
В тази връзка, общинските съветници от „ Демократична България “ изявиха предпочитание да дойдат и да вземат участие в подобен Председателски съвет и да чуят по какъв начин текат диалозите, тъй като това граничи с пазарлък във връзка с тези фондове. Така, на една от срещите преди месец и половина Дойдоха Грети Стефанова и Симеон Ставрев. Тогава господин Герджиков сложи въпроса какво вършат тези общински съветници на съвещанието на Председателския съвет. Тъй като разпоредбите бяха, че Председателският съвет е открит за всеки, аз настоях, че те могат да участват. Герджиков сложи присъединяване им на гласоподаване тогава и съветниците от кумова срама ги позволиха да вземат участие.
На идващ съвет, още веднъж при разискване на въпроса за фондовете, пристигнаха Грети Стефанова и Михаил Паргов от „ Демократична България “. Тогава Герджиков съобщи, че това ще бъде последният път, когато нарушава правилника и участват лица, които не са упоменати в правилника. Заяви го категорично. На последния Председателски съвет, в този момент на 2 април, се организира онлайн, аз се включих малко по-късно, че имах проблем с логването и когато влязох вътре към този момент течеше спор сред Герджиков и Бонев, в който Герджиков го уведомява, че няма да взе участие в Председателския съвет, защото „ към този момент – споделя Герджиков – ще се съблюдава правилника на общината “.
Не съм взимал отношение, не съм заявявал позиция в никакъв случай Бонев да бъде изключен от Председателския съвет. Единствено съм желал, когато и други хора желаят да вземат участие, да се включват.
Излиза, че ръководителят на СОС е решил въпроса?
Точно по този начин. Той сподели – аз към този момент ще съблюдавам правилника. Преди това той нарушаваше правилника и тъй като започнаха да идват и други хора на Председателски съвет и няма да е в стеснен кръг диалога, той с цел да отстрани присъединяване на другите, а и с цел да няма двоен стандарт, изгони Бонев. Вместо да допусне нашите представители да идват и те да слушат и да видят какво се случва.
От този Председателски съвет, на който на Бонев му споделиха да напусне онлайн, Герджиков сподели, че има запис. Каза, че ще води запис, ние се съгласихме да има подобен. Изискайте му записа, с цел да е ясно кой какво е споделил. Няма една дума от мен във връзка с напускането на Бонев.
Бонев декларира, че е отхвърлен по гледище на членове на „ Демократична България “, Вас ли има поради?
Най-вероятно мен има поради, тъй като аз съм индивидът, който взе участие в Председателски препоръки. Моето виждане постоянно е било да има ясни правила и в случай че има изключения да са ясни параметрите на изключението. Щом може да участва Бонев, да могат да участват и други представители, примерно на „ Демократична България “, в тази ситуация Грети Стефанова и Михаил Паргов на последния съвет, не - махнете Бонев, а пуснете да вземат участие и други, има такава процедура.
Възнамерявате ли публично да предложите да участват и други?
Правилникът споделя кой може да участва, т.е. или правилникът би трябвало да бъде изменен, за което няма проблем, или би трябвало се съблюдава досегашния. Ако той се нарушава в посока да участват повече хора, което постоянно е добре, няма спънка, само че не може едни да участват, а други не.
Не съм упорствал в никакъв случай Бонев да не участва. Питал съм какъв е формата, кой би трябвало да участва и откакто бях известен, че всеки може да участва, на едни от срещите пристигнаха на два пъти по още двама от Демократична България.
За онлайн съвещанието ни бяха изпратени мейли с алтернатива се свържем на срещата. На Борис Бонев от администрацията на Общинския съвет господин Герджиков не е изпратил подобен мейл. Бонев беше схванал за срещата от Борислав Иванов от „ Атака “, който му беше дал линк, с цел да влезне, т.е. още авансово Герджиков е решил, че Бонев няма да взе участие и го в профил от тази среща, тъй като такова му беше решението точно с претекста „ аз към този момент ще съблюдавам правилника “.
Как преди Бонев освен, че е участвал, само че и е дал своя вот?
Този въпрос не е към мен. Отначало Герджиков заяви, че съветът може да бъде посещаван от всички общински съветници - който реши и Бонев беше позволен и той гласуваше. Не ме питайте по какъв начин, защото Председателския съвет е към ръководителя на Общинския съвет и негово беше решението да допусне Бонев, негово беше решението да гласоподава, т.е. има изключения, само че когато общински съветници от „ Демократична България “ желаят да дойдат, за тях стартира да има проблем.
Смятате ли да предложите смяна в правилника?
Ние работихме по смяна в правилника, нямам спомен до каква степен стигна.
Според Вас кой би трябвало да взе участие в Председатлския съвет?
Позицията на „ Демократична България “ постоянно е била, че общинските съветници като персони, не като групи следва да вземат участие.
Да бъдем упреквани, че сме изключили някого или че било по наше гледище е неуместно. Ние настояваме за доста неща, ръководещите не ги одобряват и един път одобриха позиция, каквато нямаме - да изхвърлят Бонев от съвета… Значи не ни слушат за нищо друго – за бюджет, за превоз, за публични поръчки, защо ли не, за служебни коли… и внезапно ни послушаха да изгонят Бонев, което е безусловно погрешно. Това е някаква конспирация, в която ние не участваме. Член 18 е явен. Г-н Герджиков не го е поканил на онлайн съвета. Г-н Герджиков го в профил от онлайн съвета, без ние от „ Демократична България “ да сме желали това нещо.
Интервю на Ива Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР