За отпадане на регламентите в пакет Мобилност, свързани със задължителното

...
За отпадане на регламентите в пакет Мобилност, свързани със задължителното
Коментари Харесай

Пакет Мобилност вдига вредните емисии поне с 2%

За отпадане на регламентите в пакет Мобилност, свързани със наложителното прибиране на камиони и водачи в страните на регистрация, приканиха в обща позиция организация на транспортния отрасъл от седем страни, измежду които и Съюзът на интернационалните превозвачи у нас. В писмо до членовете на Транспортната комисия в Европейския парламент бизнесът моли за анулация на двата противоречиви текста, които изискват водачът да се връща в страната, в която е записано транспортното средство, най-малко един път на 4 седмици, без значение къде се намира, а камионите да се прибират в страната, в която е записана компанията, най-малко един път на 8 седмици. Новите условия бяха признати на първо четене от евродепутатите при започване на април, а на 8 юни следва повторното им разглеждане в Транспортната комисия.

“Позицията на първо четене на Съвета на Европейски Съюз, опонира на задачите на Европейската зелена договорка, посредством условието за завръщане на транспортните средства на всеки 8 седмици, както и опонира на съществени свободи на Единния пазар, изисквайки водачите да се завръщат до страната членка по определяне за интервалите на отмора, без да се взема под внимание тяхното предпочитание. ”, се споделя в общата позиция на превозвачите от България, Полша, Унгария, Румъния, Литва, Кипър и Малта. Браншовите организации обръщат и категорично внимание на променения подтекст и усложнена обстановка в изискванията на COVID-19 рецесия.

В писмото си организациите поддържат изрично свободата на лидера да избере къде да прекара своята седмична отмора. В него обаче се акцентира, че налагането на съответно местонахождение за завръщане на лидера нарушава съществени права за свободно напредване, обезпечени на всички жители на Европейски Съюз.

Изискването за завръщане на камионите в страната на регистрация на компанията на всеки 8 седмици пък е несъмнено като извънредно ограничаваща и дискриминационна мярка, която ще сложи в неизгодна позиция фирмите в страни членки по периферията на Европейски Съюз. В писмото се обръща внимание, че тя ще има и отрицателни последици върху околната среда и натовареността на пътищата и границите в Европа, поради непотребното придвижване на камиони. В поддръжка на това изказване в позицията се цитират оценки, съгласно които съвсем половината от транспортните средства ще би трябвало да се завръщат на вятъра без товар до страните си по определяне.

Това се потвърждава и от обновеното проучване на последствията от въвеждането на Пакет Мобилност върху българския превоз, направено от KPMG по поръчка на СМП. Според направената оценка даже при период за завръщане на камионите от 8 седмици, 46% от курсовете, които са принудени да осъществят превозвачите назад към България, ще бъдат без товар. Приблизително същият ще бъде делът на камионите, които ще се връщат назад празни към Европа след почивката. В резултат на това анализаторите пресмятат, че CO2 излъчванията от активността на интернационалния сухопътен превоз ще набъбнат с почти с 2%, което опонира на визията на Европейски Съюз за понижаване на отрицателния отпечатък върху околната среда.

“Излишното увеличение на придвижването ще натовари в допълнение и пътищата, и граничните пунктове. Според новите условия камионите ще имат шест наложителни завръщания в България, което значи спомагателни 10 дни на пътя. И това не е рационално освен за бизнеса, а за обществото. ”, изяснява Йордан Арабаджиев, Изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи.

Според симулативния разбор на KPMG новата мярка ще усили трафика през българските гранични пунктове Дунав мост 1, Дунав мост 2 и Калотина надлежно с 49%, 217% и 79%.

Изследването демонстрира още, че в случай че Пакет Мобилност бъде признат дефинитивно в настоящия му вид, доста български транспортни компании ще бъдат принудени да прекратят активността си или да я изместят в друга страна, а 36% от товарните коли ще спрат да се движат. Това основава и действителна заплаха близо 14 000 професионални водачи и административен личен състав, ангажирани в бранша, да останат без работа. Негативният обществен резултат ще е още по-значителен, поради директната съгласуваност на други обслужващи бизнеси, както и издръжката на цели фамилии.

Според оценката облагата на българските компании, занимаващи се с интернационален превоз, ще намалее фрапантно, което се чака да резултира директно и в понижаване на Брутният вътрешен продукт на България с до 1,5%.

“Обръщаме внимание, че при правенето на оценката специалистите са употребявали изходни данни от предишни години и надлежно не са взети под въздействие и отрицателните последствия от рецесията с COVID-19. Ако те се наложат върху картината сега, приемането на Пакет Мобилност в този му тип би означавало директна екзекуция на доста транспортни компании освен у нас, само че и в други европейски страни. ”, изяснява още Йордан Арабаджиев. “Затова ние и сътрудниците ни от доста страни, се надяваме евродепутатите да преоценят рационално обстановката, да преразгледат тези противоречиви текстове и да вземат решение, съобразено с европейските полезности, правила и цели. ”, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР