За отмяна на машинното гласуване се заговори в края на

...
За отмяна на машинното гласуване се заговори в края на
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК: Въпрос на законодателя е дали да бъде елиминирано машинното гласуване

За анулация на машинното гласоподаване се заприказва в края на работната седмица. По закон тази есен на локалния избор би трябвало да се гласоподава с 6000 устройства или два пъти повече от европейските избори през май. Несъвършенствата в системата ще разяснява представителя на ЦИК Александър Андреев в предаването „ Събуди се ".

„ Дали ще бъде отстранено машинното гласоподаване или не, е въпрос на законодателя. Той би трябвало да го реши посредством възможна смяна на Избирателния кодекс. Това, което ЦИК обаче счете, че е длъжна да направи, е да даде своя разбор, в който да даде грешките и проблемите, които са зародили на изборите за европейски парламент ", изясни той.

Андреев добави, че в 26 секции в страната машините за гласоподаване не са работили. В огромен брой СИК-ове има неточности при отчитането на преференциите при машиното гласоподаване.

Говорителят на ЦИК изясни още, че комисията е дала предложение за облекчение на протокола. Според членовете й би трябвало да има обединен държавен орган, който да сертифицира и одитира машините. „ ЦИК мъчно ще може да се оправи с тази задача, защото ние нямаме нужния потенциал, както и като помещение, по този начин и като администрация. Затова сме предложили този въпрос да бъде организиран и администрацията на Министерски съвет да поеме тази функционалност ", разяснява Александър Андреев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР