За отчуждението на избирателите от ГДСП допринесе и управлението на

...
За отчуждението на избирателите от ГДСП допринесе и управлението на
Коментари Харесай

Как крайната десница печели работниците в Германия

За отчуждението на гласоподавателите от ГДСП способства и ръководството на Мартин Шулц, чийто рейтинг доближава рекордно ниски равнища. Надписът на фотографията от карнавала Rosenmontag " Selber Schulz " е игра на думи с дословен превод " Сам си отговорен "

© Thilo Schmuelgen Още по тематиката
Коалиционните договаряния в Германия приключиха с триумф (обновена)

Договорени са и министерските постове, последното затруднение е социалдемократите да одобрят съглашението
7 фев 2018
На вълната на антиимигрантската изразителност чак до Бундестага

" Алтернатива за Германия " може да се трансформира в трета мощ и основен опозиционер в Бундестага. Въпросът е дали ще може да се наложи дълготрайно
23 сеп 2017 Какво може да накара трето потомство миньор, дълготраен член на социалдемократическата партия и представител на синдикална организация, да премине в редиците на крайнодясната " Алтернатива за Германия " (АзГ)? Може би решението на канцлера да одобри близо един милион бежанци в страната или растящото неодобрение на работническата класа от обществената политика на държавното управление. Или пък комбиниране от двете.

На 18 години Гидо Райл се причислява към профсъюз, на 20 става член на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), написа New York Times. Също като татко си и дядо си Гидо е миньор, само че за разлика от тях през 2015 година се причислява към редиците на АзГ. Също като десетки хиляди други представители на работническата класа.

Новата партия на Германия...

При основаването й през 2013 година АзГ се опита да се стартира като европскептична партия. Макар ненапълно да съумя, този имидж надалеч не е повода партията през днешния ден да е трета по мощ в Бундестага. В началото на бежанската рецесия АзГ яхна вълната на антиимигранстката изразителност и притегли немалка част от гласоподавателите на останалите партии. Сега, от трибуните на Бундестага, АзГ ще гони нова цел - да се трансформира в партията, която " се грижи за дребните хора ".

Освен с 92 места в Бундестага АзГ е показана в 14 от общо 16-те провинциални Народното събрание, а неотдавна задмина ГСДП като втора мощ в Източна Германия. Но съгласно Гидо Райл партията е най-силна в дребни индустриални градове, до неотдавна знак на социалдемократическата мощ. АзГ е за въгледобива, за дизела и антиимигрантска, което резонира добре с мисленето на жителите на такива места, счита той.

Заради ниското възнаграждение и изискванията на договорите на служащите стачки раздрусват немската промишленост от няколко години - през 2016 година стотици полети закъсняха или бяха анулирани поради стачкуващите на летищата, сходна беше и обстановката с превозвача Deutsche Bahn, чиято мрежа обгръща цяла Германия. Миналия месец синдикатът IG Metall, в който членуват над 3 млн. души, провокира 24-часова парализа в няколко огромни завода. Протестиращите желаеха и получиха нарастване на заплащането и право на 28-часова работна седмица.

" Шефовете и медиите приказват за липса на работна ръка и по какъв начин се нуждаем от повече имигранти. Ние желаеме да приказваме за неналичието на почтена работа за тези, които към този момент са в страната. АзГ схваща това ", разяснява пред New York Times Оливер Хилбургер, монтьор в Daimler.

...с капацитет за развиване

Според Оскар Нийдермайер, професор по политология в Берлинския свободен университет, превръщането на еднократните гласоподаватели на АзГ в лоялна база е основен миг в тактиката на партията. Пред New York Times Нийдермайер разяснява, че опитът на останалите партии и някои синдикати да изключат партията и членовете ѝ от разговора може да има противоположен резултат. Ръководствата на одобрените партии отхвърлят да признаят АзГ като законен водач на опозицията в Бундестага, в провинциалните парламенти нейните представители са новобранци. " Това затвърждава ролята им на жертви на елита ", счита Нийдермайер. " Работниците, които се виждат като жертви на елита, ще се разпознават с тях от ден на ден ", прибавя той.

Ако Ангела Меркел и Мартин Шулц си свидлив ръцете за ново съдружно съглашение, АзГ ще се трансформира в трета мощ в Народното събрание. В ролята си на такава партията ще получи няколко привилегии като това да оглави основни комисии в Бундестага и повече време на трибуната. Тези фактори обезпечено им дават задоволително огромна платформа за изява, остава въпросът дали ще се възползват от нея. И в случай че да, какво следва за Германия?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР