За остър недостиг на медицински сестри предупреди в ефира на

...
За остър недостиг на медицински сестри предупреди в ефира на
Коментари Харесай

30 000 медицински сестри не достигат в България

За изострен дефицит на медицински сестри предизвести в ефира на „ Здравей, България” проф. доктор Христина Милчева от Тракийския университет. Тя съобщи, че в изискванията на пандемия рискът от липса на медицински служащи се усилва, заяви Нова ТВ.

„ По последни данни в здравната ни система не доближават към 30 000 медицински сестри и 4 000 акушерки. Не можем да реализираме европейското съответствие сред доктор – сестра”, уточни още проф. Милчева.

Тя беше безапелационна, че в изискванията на пандемия този дефицит се усеща най-осезаемо.

„ Средната възраст на медицинските сестри е 53-55 година По-голяма част работят и след пенсиониране. Настоящите условия постановат те да се включат в грижата за пациентите”, добави още професорът.

Според нея рецесията за медицински сестри ще се задълбочава в бъдеще, в случай че не се подхващат съответни ограничения, измежду които и нарастване на заплатите.

Днес в Стара Загора здравни служащи се срещат на интернационална конференция онлайн, с цел да обсъдят недостига на медицински сестри и по какъв начин да бъдат привлечени младежи в специалността. Ще бъдат показани над 80 отчета. Основната концепция на конференцията е да увеличи вниманието на обществото към сериозния и настоящ проблем.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР