За останалите зони на Ботуша не се предвиждат обезщетения, ако

...
За останалите зони на Ботуша не се предвиждат обезщетения, ако
Коментари Харесай

Може да анулирате ваканции в Северна Италия до 15 март, после губите парите си

За останалите зони на Ботуша не се плануват компенсации, в случай че се откажете от пътуванията си, споделя шефката на италианските туристически асоциации Ивана Йелинич

Ивана Йелинич е президент на Националната италианска федерация на асоциациите на туристическите организации. Тя сплотява 16 асоциации с над 1500 италиански организации и туроператори от цяла Италия. Йелинич е хърватка по генезис, само че е израснала в италианската област Умбрия, където има своя организация, а преди настоящия си пост е оглавявала федерацията на туристическите организации в Умбрия.

- Какви са правата на непознатите туристи в създалата се обстановка поради ковид в Италия? Могат ли да анулират предплатени пътувания и да бъдат обезщетени за тях?

- В този миг непознатите туристи могат да анулират пътуванията си с право на обезщетение само в така наречен червени зони на Италия. С други думи, приказваме за дребна част от Северна Италия, върху която работят рестриктивни санитарни ограничения.

- Това отнася ли се и за към този момент резервирани ваканции през лятото да вземем за пример?

- Сегашните ограничения имат годност до 15 март. В момента към момента не се планува обезщетение оттатък тези ограничения. Що се отнася до всички останали елементи на Италия, всичко си остава както преди, тъй като в останалите райони на Италия няма зараза от ковид. Нека да напомним, че за разлика от останалите европейски страни Италия извърши доста проби за съществуване на ковид, по тази причина записва толкоз доста случаи на болест (в Италия до 24 февруари бяха осъществени над 8600 теста, до момента в който във Франция малко над 530 – б.а.).

- Когато казвате, че компенсациите важат единствено за алените зони на Италия, имате поради провинция Лоди в Ломбардия и част от Венето. А по какъв начин стоят нещата за Милано?

- В този миг Милано е част от така наречен жълта зона, само че всички услуги в нея са налице. До 15 март всички анулирания на ваканции могат да се правят, без да загубите нищо от парите си, само че след 15 март – не. Все още

не знаем дали

тези ограничения ще

бъдат удължени,

зависи доста от това по какъв начин ще се промени обстановката. Имаме информации, че в Китай да вземем за пример ситуацията последователно се възстановява. Надяваме се, че и в Италия обстановката ще се върне към естественото си състояние.

- Нека дадем един съответен образец – българско семейство е резервирало и предплатило едноседмична почивка в Милано за лятото, само че се опасява да замине. При това състояние какво да направи – да загуби ли парите си за платения престой и билети?

- Ако анулират предплатената си почивка за лятото - да, ще изгубят. Ние се надяваме, че всичко ще се възстановява.

- Какво е ситуацията сега – какъв брой непознати туристи анулират ваканциите си в Италия?

- В момента съвсем 50 на 100 от всички непознати туристи, предплатили ваканциите си за идващите 2-3 седмици, ги анулират и приказваме за цяла Италия. Това съгласно мен е доста ирационална реакция. В Рим да вземем за пример ситуацията е изцяло обикновено, както и във всички останали региони отвън епицентъра на епидемията.

- Според настоящи данни единствено за Венеция са регистрирани 60 на 100 анулирания на ваканциите...

- Венеция претърпя още по-големи вреди поради обстоятелството, че беше решено да се прекъсне карнавалът като превантивна мярка. Това отхвърли доста туристи да дойдат във Венеция, а и за стилните дефилета в Милано. В този миг страхът, превзел туристите, е повсеместен, анулирания идват от целия свят. Чуждите медии разпространиха много информации, които помогнаха за това,

бяха публикувани

даже видеокартини,

които нямат нищо

общо със сегашната

обстановка, а са

отпреди няколко месеца

и са от времето на стачки. Всичко това докара до развихрянето на още по-големи страхове.

- Няколко самолетни компании, измежду които и българският народен транспортьор “България Ер ”, стопираха полетите си до Милано до 27 март. Това оправдани ограничения ли са съгласно вас?

- Мисля, че това са прекомерни ограничения, тъй като се рискува да се сложи Милано в обстановка на изолираност, което е отвън всякаква логичност. Освен това видяхме, че когато Италия взе решение да блокира полетите с Китай, това се оказа изцяло безразсъдно решение. Преминаването на хората от една към друга част в Европа не може да бъде блокирано, още повече че хората следователно стартират да идват посредством междинни кацания от други летища. Виждаме по какъв начин

българи в Милано,

които желаят да се

върнат в България,

не могат да го

създадат със аероплан,

само че го вършат посредством рейсове или коли. Това съгласно мен са нерационални решения.

- Как стои въпросът с ученическите екскурзии, резервирани от чужбина за Италия? Ще могат ли да получат компенсации, в случай че са за региони отвън алените зони?

- Това е много комплициран въпрос. Пред същия проблем са изправени сега и италианските училищен екскурзии за чужбина. И те срещат компликации да получат компенсации. Мисля, че при проведените пътувания би трябвало да се търси общо позволение, разговаряйки с обособените туристически оператори. Парадоксално е, само че тук всички се озоваваме в едно и също състояние. Нашите възпитаници или проведени групи не могат да заминат за чужбина, а непознатите се опасяват да дойдат в Италия. Мисля, че драмата е една и съща сега и за италианските, и за непознатите туристически компании.

- Има ли италиански туристически компании, които оферират понижения за непознати туристи за да ги привлекат да дойдат в Италия?

- Все още не са стартирали самодейностите за стимулиране на непознатите туристи, за връщането им в Италия. Със сигурност ще има такива.

- На какво има право непознатият екскурзиант, в това число и българският, който пристигна през идващите седмици в Милано или Венеция да вземем за пример и по време на пътуването си бъде инфектиран с ковид?

- Италианското опазване на здравето планува безусловно същите права и помощ за чужденците, както и за италианските жители. Китайските туристи, разболели се от ковид в Рим, бяха третирани по същия метод, както и италианските заболели – без никакво възнаграждение. В случай на какъвто и да е здравословен проблем на непознатия екскурзиант, намиращ се в Италия, опазването на здравето ни е на цялостно разположение.

- А в случай че заразяването стане в италианска туристическа конструкция, както се случи тези дни в Тенерифе, Испания?

- Всеки случай би трябвало да се преценя поотделно. От наша позиция обаче е последна мярка слагането на над 1000 души под карантина, както стана на Тенерифе. Достатъчно щеше да бъде осъществяването на проби - тези туристи, които не са инфектирани, можеха да бъдат пуснати да си заминат.

Срина се туризмът,

само че какво да вършим,

в случай че пътуваме

Италианският туризъм претърпява големи загуби поради анулираните пътувания на туристи от целия свят. Според Световния търговски и туристически съвет на риск е подложен целият туристически бранш на Италия, който дава 13% от Брутният вътрешен продукт. Първоначалните догатки бяха за загуби от 5-7 милиарда евро за италианския туризъм поради обстановката с ковид, само че сега специалистите не се наемат даже да вършат калкулации. Най-много отказвания на ваканциите се вършат за пролетта, която като сезон способства с 30 на 100 за облагите на туризма в Италия. Само във Венеция са анулирани 60 на 100 от ваканциите.

Ако въпреки всичко обмисляте да пътувате, ето някои правила, които дава в. “Уолстрийт Джърнъл ”:

- Ако сте заболели, не пътувайте. Хората постоянно подценяват това предписание, само че в актуалната обстановка може да се наложи да останат под карантина, даже да не са заболели от ковид.

- Подгответе се за закъснения. Разпространението на болестта може да докара до разединение на градове и анулация на полети.

- Носете си в допълнение медикаменти за простуда, термометър, както и документи за разширена здравна застраховка.

- Преценете дали не сте изложени на по-висок от нормалното риск - това важи за хора с към този момент съществуващи болести, които биха постъпили рационално да останат по домовете си.

Самите полети не са по-опасни от други обстановки като се изключи това, че човек е в непосредствен контакт с мнозина други. Вирусът се предава посредством капчици и живее върху повърхности за малко - към 30 минути, съгласно СЗО. Според други специалисти този интервал може и да е по-дълъг, по тази причина може да избършете повърхностите, които докосвате на обществени места.

Хартиените маски могат да попречат на заболели да разпространят заболяването, само че не и да защитят незаразените хора. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР