За осма поредна година в Русе ще се проведе европейската

...
За осма поредна година в Русе ще се проведе европейската
Коментари Харесай

Нощ на литературата ще радва любители на писаното слово в Русе

За осма поредна година в Русе ще се организира европейската самодейност Нощ на литературата . Нощта на литературата е интернационално събитие, в което на една и съща дата на разнообразни забавни места в десетки европейски градове се четат фрагменти от модерни европейски създатели. Целта е хората, обикаляйки читателските гнезда, освен да чуят модерна европейска литература, само че и да се срещнат с забавни или непознати за тях кътчета в даден град. Нощта е с дълготрайност от 18 до 22 часа, когато на всеки половин час във всяко „ читателско гнездо “ се чете обособен фрагмент (за всяко „ гнездо “ по един откъс). Така всеки може да обиколи и да чуе разнообразни фрагменти и да види разнообразни места.
Главни уредници на събитието са културните институти и посолства на страните членки на Европейски Съюз в България (EUNIC България), както и Културно-информационния център на Северна Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „ Детски книги “. Организатори на Нощ на литературата 2019 в Русе са Община Русе и Международно сдружение “Елиас Канети ”. Партньор е и Регионална библиотека „ Любен Каравелов ”.
В Русе, на 15 май, ще има 4 читателски гнезда. В Дом „ Канети “  на бул. „ Славянски “ 12 ще се показа фрагмент от „ Краят на самотата “ на Бенедикт Уелс от Германия. В градинката пред Република България „ Любен Каравелов “, ще бъдат показани фрагменти от романа на португалската авторка Дулсе Мария Кардозо „ Всичко това е обич “. В НЧ „ Христо Ботев – 1908 година ”, ул. “Доростол ” 45 ще се чете фрагмент от „ Второ лято “ на Кристина Касар-Скалия от Италия, а в Австрийска библиотека на пл. „ Свобода “ 4 „ Двайсет лв. или гибел. Четири пътувания “ на Карл Маркус-Гаус от Австрия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР